Det var i helgen vi satt og koste oss med kirsebær, da poden plutselig fortalte meg at kirsebær stener var farlige. Han nevnte noe om at en kunne jo ha de i munnen, men det var hvis en tygde hull på stenen at det var farlig. Faktisk så farlig at en kunne dø av det som han sa.
Dette hadde jeg jo ikke hørt om før, og i dag måtte jeg bare inn å Google for å se hva dette var for noe.
Å svelge en kirsebærstein er ikke farlig i seg selv, men det er hvis du tygger på den og det blir hull på skallet at det kan være farlig. Bak det harde skallet byr steinen på cyanonhydriner, noe som i kroppen blir omdannet til den livsfarlige giften cyanid, også kalt blåsyre.
I små mengder kan forgiftningen forårsake hodepine, svimmelhet, forvirring, angst eller oppkast. Hvis vi får i oss større mengder kan man oppleve hjertebank, høyt blodtrykk og nyresvikt som til slutt kan ende med døden.
Synes vel ikke vi skal få panikk og ikke spise kirsebær, men det er greit å være obs på akkurat dette.
Plommer, aprikoser og fersken har stein med samme egenskap, men med mindre mengder gift enn kirsebærsteinen.
#kirsebær #matprat #mat #helse#familie #familieogbarn #barn
Jøss. Visste ikke de tingene 😮
frodith: Nei ikke jeg heller. Bra vi har opplyste unger:)))
dette viste ikke jeg heller,no lærte jeg på et hageprogram i går att det var noe i steinen på plomme,men husfolket knekte alikavel noen av plommesteinane og hadde det i plommesylta.Dei mente det gav sylta en ekstra god smak og att i små mengder var det ufarlig,jeg velger no å kaste steinane eg da
fruensvilje: ja det kommer stadig noe nytt. Men så tenker jeg da om det kan være så farlig for jeg har jo aldri hørt at noe har skjedd……
Jøss, det var virkelig ikke jeg klar over..! 🙂
Victoria Larsen: ikke jeg heller….
Hmm det viste æ, men æ trur du skal få i dæ ganske store mengda om det skal være farlig. Eller så e æ ganske sikker på at dæm ikke hadde vært lov å selge i Norge, mattilsyne hadde nok satt en stopper for det.
Det e foreksempe kjempe streng lovgiving på salg av blomster og planta, der har man kun lov å selge blomster du må spise enorme mengda for at de skal være giftige (ei nær veninna av mæ eie en blomsterbutikk).
Æ regne med at reglan for mat e enda strengere.
Æ tenke man kan være obs når man har små onga, på sammen måte som nøtter og andre ting man kan sette i halsen eller regere på.
blomsterevasheksehus: tror også det skal litt til…
..hmm..var ikke klar over det der, nei..men henger meg på den tanken om at det må en større mengde til. Mener bestemt at jeg ved flere tilfeller har tygget hull på de steinene….dobbelt hmmm & aha! Kanskje DET er årsaken til galskapen som trenge seg frem av og til..hehehee =P
Helene: hihi er nok det. Pleier og det tror jeg…. hm
Hmmm..det viste jeg ikke…greit å vite ja..takk for info!
dvergpinschere i mitt hjerte: :)) bare hyggelig:)
Dette viste jeg faktisk… Leste det et eller annet sted for noen år siden. Jeg er ikke så bekymret over at jeg skal forgifte meg, men jeg har faktisk tygget på dem noen ganger. Jeg tygde nok ikke så det gikk hull tror jeg 😉
Tommel opp for opplysning! Det er et viktig budskap! 🙂 Selv spytter jeg alltid ut steinene når jeg har spist godsakende rundt 🙂
Dette vare jeg faktisk ikke klar over! Men kan ikke huske å ha spist så mye kirsebær heller, men moreller 🙂
Dette høres ikke bra ut, takk for nyttig info. Ønsker deg en fantastisk kveld.
Takk for at du fortalte det,men jeg har aldri tygget hull i steinene..
Camilla Heindorf: :))
Thomas Frydenberg: :)) ønsker deg en flott fredag:))
Hva om du koker kirsebær med stenene i, f.eks til rød saus? Blir den giftig?
Aud Torstensen: det tror jeg ikke – bare hvis det går hull…))