Kirsebær – vær litt obs….

Det var i helgen vi satt og koste oss med kirsebær, da poden plutselig fortalte meg at kirsebær stener var farlige. Han nevnte noe om at en kunne jo ha de i munnen, men det var hvis en tygde hull på stenen at det var farlig. Faktisk så farlig at en kunne dø av det som han sa.

Dette hadde jeg jo ikke hørt om før, og i dag måtte jeg bare inn å Google for å se hva dette var for noe.

Å svelge en kirsebærstein er ikke farlig i seg selv, men det er hvis du tygger på den og det blir hull på skallet at det kan være farlig. Bak det harde skallet byr steinen på cyanonhydriner, noe som i kroppen blir omdannet til den livsfarlige giften cyanid, også kalt blåsyre.

I små mengder kan forgiftningen forårsake hodepine, svimmelhet, forvirring, angst eller oppkast. Hvis vi får i oss større mengder kan man oppleve hjertebank, høyt blodtrykk og nyresvikt som til slutt kan ende med døden.

Synes vel ikke vi skal få panikk og ikke spise kirsebær, men det er greit å være obs på akkurat dette.

Plommer, aprikoser og fersken har stein med samme egenskap, men med mindre mengder gift enn kirsebærsteinen.

#kirsebær #matprat #mat #helse#familie #familieogbarn #barn

21 kommentarer

Siste innlegg