content="" />

Setter vi begrensninger for oss selv?

Hei fininger. Håper dere har hatt en fin dag.

I dag, når jeg var i butikken overhørte jeg deler av en samtale.

Det dreide seg om at noen var veldig overrasket over at en person hadde oppnådd noe stort. Ikke det at jeg vet hva dette var, men det virket ikke som de skulle trodd at denne personen kunne oppnå noe slik. Ikke han som de sa.

På dette grunnlaget har tankene mine kvernet litt i ettermiddag. Hvorfor setter vi både oss selv og andre i båser når det gjelder væremåter, hva vi kan oppnå, hva vi kan forvente av oppførsel, uttalelser og evner?

Dette gjelder fra tidlig barneår, og fortsetter nærmest hele livet.

I de gruppene vi omgir oss med, fra barnehage til skole til jobb, i vennegrupper og ja egentlig i alle sosiale lag vi deltar i kan vi ha forskjellige roller ut i fra hvem som er i gruppene. Vi blir på en måte satt et lite stempel på, både av andre og oss selv.

Flesteparten av oss innretter seg etter dette, og spiller de rollene som vi blir tildelt. Vi blir på en måte den personen vi og alle andre tror vi er.

Du har kanskje også hørt  utsagnet at når ungdom går fra for eksempel ungdomsskole og videre til videregående, så er en kjent kommentar at dette skal bli godt, nå kan han eller hun få begynne på nytt.

Noe annet er også tett knyttet til akkurat dette, og det er språk. Hvordan noen personer kan si hva som helst og få aksept for det, mens andre som sier akkurat det samme, på samme måte får store reaksjoner.  Det kan være samme ord, samme toneleie, egentlig helt identisk, men allikevel har det noe hvem budskapet kommer fra.

Jeg kommer ikke med noen fasit på dette i dag, og jeg sier heller ikke at jeg er en av de som aldri gjør noe slik mot andre, eller mot meg selv. Tross om jeg skulle ønsker jeg kunne fortalt dere det.

I grunnen når jeg tenker meg om burde jeg kanskje ha vært der siden jeg elsker når folk overrasker meg. Det samme gjelder meg selv, jeg er veldig glad i å utforske nye ting, tøye mine egne grenser og er vel det en kaller et konkurransemenneske. Men allikevel har jeg litt i meg av å sette både meg selv og andre i båser innimellom.

Kan jo bli bedre, og håper jo inderlig at jeg blir mer bevisst på dette fremover. 

Hva tror du? Er vi litt slik alle mann?#livet #begrensninger #helse

18 kommentarer

dvergpinschere i mitt hjerte

17.07.2017 kl.18:53

Ja jeg tror mange er sånn..setter folk i bås..jeg tror jeg er ganske flink til å ikke gjøre det..men joda..vi har det nok alle litt inni oss..om man vil eller ikke...

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.19:05

dvergpinschere i mitt hjerte: Ja - jeg vil heller ikke - men må jo være ærlig fant jeg ut i innlegget. Men fikk meg til å gruble litt over dette. Hvorfor gjør vi det? Godt at vi kan forbedre oss.. hihi. Ha en flott kveld....... uten uhell....

Nann Kariin

17.07.2017 kl.19:10

Hvorfor gjør vi det? ja, hvorfor? Du har et poeng. Jeg tenkte på meg selv, på de jeg kjenner og på de jeg møter i jobb. Ja, vi definerer oss selv eller andre, og selvfølgelig begrenser det oss, eller kan i alle fall gjøre det . Jeg skal ta med meg tankene videre <3

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.19:13

Nann Kariin: Tror nok alle gjør det - tross om jeg skulle ønske at jeg kunne skrive at jeg ikke gjorde det..... Ønsker deg en fortsatt fin kveld.

Kristin

17.07.2017 kl.19:15

Garantert! De aller fleste gjør det, enten for seg selv eller andre, hver eneste dag. Selv om en skulle ønske det ikke var sånn, ville nok det motsatte vært en veldig merkelig opplevelse av verden også. :) Bra innlegg! :)

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.19:16

Kristin: Ja det tror jeg også, tross om flesteparten ønsker at de ikke gjør. Kommer litt automatisk tror jeg.... Tusen takk - og kjekt du likte tankene mine:)

Eva

17.07.2017 kl.20:40

Ja, jeg tror nok det at vi er litt sånn alle sammen. Vi setter folk i bås, inkl. oss selv. Vi lar oss styre. Og blir overrasket når det skjer noe vi ikke hadde ventet fra den og den.

Du stiller gode spørsmål ved dette :)

Jeg tror egentlig ikke vi kommer til å endre oss. Men kan jo være greit å bli litt mer bevisste på dette :)

Ønsker deg en fin kveld <3

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.20:55

Eva: Tror nok det er konklusjonen jeg også... men greit å tenke på, og kanskje dra frem når vi står ovenfor dette. Ønsker deg også en flott kveld.

Martemeomamma

17.07.2017 kl.21:35

Veldig fint og reflektert innlegg <3 Ha en flott kveld:)

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.21:36

Martemeomamma: Tusen takk. En flott kveld til deg også:)

ann sissel

17.07.2017 kl.22:29

trur vi alle gjer det sjølv om vi gang på gang ser at det ikkje stemmer:-)

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.22:29

ann sissel: Ja er så enig med deg:)) Ønsker deg en fortsatt fin kveld.:))

Ingrid Elise

17.07.2017 kl.22:50

Fint og reflektert innlegg!:-) Ha en nydelig kveld videre!

stavangerinmyheart

17.07.2017 kl.22:56

Ingrid Elise: tusen takk og i like måte:))

frodith

17.07.2017 kl.23:57

Vi er nok litt forutinntatte overfor noen folk innimellom, utifra hvem de er, har fordommer, og det gjør sitt til at man hører ting på en litt annen måte. Synd å si det, men det er sånn tror jeg..

stavangerinmyheart

18.07.2017 kl.00:02

frodith: ja det tror jeg også.... håper du koser deg i fjellheimen...

Helene

18.07.2017 kl.09:37

Trur nok garantert at vi alle har det - i mer eller mindre grad..og selv den mest løsrevne og frigjorte har sine mentale grenser - og dermed setter vedkommende seg selv i bås..og i fare for å sette andre i båser i samme slengen..vanskelig å frigjøre seg fra ting som har "styrt" samfunnet i alle år..

(..er litt på etterskudd med lesinga, hehe)

stavangerinmyheart

18.07.2017 kl.09:40

Helene: hihi det er lov.... ja vi er noen merkelige vesner...

Skriv en ny kommentar

stavangerinmyheart

stavangerinmyheart

47, Stavanger

Hjertelig velkommen til bloggen min. Jeg er en sprudlende dame fra Stavanger som ønsker å dele mine øyeblikk med dere. Som navnet tilsier er jeg veldig glad i byen og fylket mitt. Mine interesser spenner fra trening, natur, familieliv, mat, reiser og livet generelt. Håper dere koser dere her og husk jeg blir veldig glad hvis dere legger igjen en kommentar. mail: soelvi.waage@hotmail.com facebook: https://facebook.com/stavangerinmyheart/

Kategorier

Arkiv

hits