content="" />

Victoria Hotell - Stavangers eldste

Hei dere.

På fredag var jeg på frokost  på Best Western Victoria Hotell, og en kan vel si at en fredag kan ikke starte bedre.

Victoria Hotell er Stavangers eldste hotell, og tross alder kan jeg bare si at de serverer en fantastisk frokost med alt det en kan ønske seg.

Hotellet ble bygget i 1900 og bare tanken over hvem som kan ha overnattet i dette historiske bygget er spennende. 

Når jeg kommer inn dørene her, føler en at en trer inn i en litt svunnen tid. Jeg må rette meg litt opp i ryggen, trekke pusten og bare innta synet av det litt høytidelige og historiske som bor i veggene her.  

Hotellet har i dag 107 rom og gode møte og konferanse fasiliteter. Det er høyt under taket, så her er det mulighet til å arrangere de fantastiske selskaper. Frokosten er et konsept fra Tina Nordstrøm, og har et bredt utvalg.

Hotellet ligger i midt i Stavanger, og beliggenheten er fantastisk i innseilingen til Stavanger. 

Hotellet har også en flott bar som de nettopp har pusset opp i friske farger, Holmen bar.

Så er du i Stavanger, ønsker et litt annerledes hotell med historisk preg, da er dette hotellet du bør velge. 

Jeg legger ved noen bilder av hotellet på utsiden. For vet dere, tror jeg glemte meg helt ut og var så opptatt av selskapet og maten at jeg ikke tok et eneste bilde inne. 

Tekst hentet fra Byhistorisk forening:

I over hundre år har Victoria hotell vært et iøynefallende landemerke ved innseilingen til Stavanger by. Dette bygget ble reist i overgangen fra ett århundre til det neste i rød og gul tegl, på et område som i sin tid var en holme.

På slutten av 1890 tallet var Stavanger preget av vekst og optimisme. Det var likevel tre herrer fra Bergen som valgte å satse penger på et hotell av første klasse i vår by; spesielt med tanke på et bestemt klientell: Handelsreisende og turister. Bergens herrene hadde stor tro på turismen som en vesentlig, økonomisk faktor i fremtidens samfunn. Dersom byen og regionen skulle makte å trekke til seg flere turister, var det nødvendig med et hotell som holdt en skikkelig standard.

Dette skjønte bergenserne , murmester Johan Gustav Nilsen, direktør Waldemar Stoud Platou og sakfører Hans Bonnevie Angell. Disse tre hadde i mars 1899 etablert Arktieselskapet Skansen som hadde som formål at utnytte selskapets eiendom i Stavanger. Eiendommen det var tale om, lå på Kuholmen som nå var fastland, omkranset av Bådegaten og Skansegaten. For å kunne makte å realisere prosjektet sitt, å bygge byens første luksushotell, lånte de 250.000 kr av Stavanger mannen Jonas Sømme.

Høsten samme året startet arbeidet med å reise hotellet, etter tegninger av arkitekt Henry Bucher fra Kristiania; like ved stedet hvor den gamle festningen hadde ligget. Dette området, fra Holmen til Østervåg, var ikke bare byens innfallsport for handelsreisende som kom sjøveien, men også for de utenlandske turistene som gjerne kom med skip som la til her ved Skansekaien.

Innvielsen fant sted lørdag den 14. juli 1900 i nærvær av over 100 innbudte gjester. Byens autoriteter, formannskap, presse og representanter fra byens konsulater. Den påfølgende mandag kunne så avisene bringe sine lesere referat fra begivenheten. Man skrøt uhemmet av hvor flott hotellet var blitt.

Eierne hadde ikke akkurat brukt sparekniven. Her var det både elektrisk lys og sentraloppvarming. Det mest imponerende var kanskje en elektrisk heis.

Den prektige bygningen ruvet godt blant trebygningene og sjøhusene på Skansen, og den ble noen dager før åpningen taksert til 290.000 kr.

På den tiden var hotellet også det største murbygget i byen, større enn Stavanger Turnforening, Stavanger Privatbank og Stavanger Museum som alle var reist en del år tidligere. Sammen gav de et visst preg av storby. Etter hvert fulgte flere store murbygg, men ingen av disse kunne måle seg med Hotel Victoria som med sin strategiske plassering på Skansekaien var det mest iøynefallende objektet i bykjernen.

Stavanger hadde endelig fått et etterlengtet luksushotell som tilfredsstilte de strengeste krav til komfort og velvære, og som skulle sette byen i stand til å ta opp konkurransen med Kristiania og Bergen om det økende antall turister som kom til landet.

Hotellet huset også byens første kino i 1905, og var hovedkontor for Chr. Bjelland & Co AS.

 

 #storby #storbyhotell #victoriahotell #hotell #historie #stavangerhistorie #Rogaland #Norge #stavanger

20 kommentarer

hverdagslivetivollen

10.09.2017 kl.09:26

staselig bygning :)

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.09:28

hverdagslivetivollen: Ja det er det:))) Alltid vært litt spesiell i mine øyne... da jeg husker hotellet fra jeg var liten.... synes det var noe stort de få gangene jeg var inne:))

Atle Lundhaug

10.09.2017 kl.09:30

Så moro det er å bli kjent med Stavanger. Gleder meg veldig til neste sommer da vi skal spise reker på brygga 😉 Det var et Victoria Hotell på Kongsvinger også før og det var også en staselig bygning som nå er bank.

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.09:35

Atle Lundhaug: Og jeg blir garantert med:))))) Da regner jeg med å se dere neste år i byen... Husk dere har deres egen guide hvis du vil:))

frodith

10.09.2017 kl.09:32

Så flott hotell :-) Jeg har vært bare en gang i Stavanger.

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.09:36

frodith: Jeg glemte jo helt å ta bilder inne i hotellet... har vært der flere ganger men har faktisk ikke tatt bilder inne. Det sier jo kanskje sitt.. hihi.

dvergpinschere i mitt hjerte

10.09.2017 kl.09:36

Ser jo så staselig og flott ut!! ha en god ny dag!

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.09:37

dvergpinschere i mitt hjerte: Ja det er det:)) Takk i like måte

due

10.09.2017 kl.10:40

Dette er sikkert stas ja. Flotte bilder :) Ønsker deg en fin søndag :)

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.10:42

due: Tusen takk og i like måte:))

dedicat

10.09.2017 kl.12:24

Dette er et av de få steder jeg husker fra Stavanger faktisk :) Tusen takk for en grundig orientering :) Og ha en nydelig søndag :)

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.12:25

dedicat: Så kjekt - og takk for du likte innlegget:)) Skulle jo tatt bilder inne også - men var nok litt for opptatt av å spise og skravle:)))

funderier

10.09.2017 kl.13:47

Fra den tiden jeg bodde der nede mener jeg å huske at Victoria var kjent for de gode torskemåltidene.

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.13:51

funderier: ååå ja det kan godt hende:)) De har en flott restaurant enda:))

Vera Lynn

10.09.2017 kl.14:13

For en vakker bygning, og det gleder meg virkelig når jeg ser at disse blir tatt vare på :o))

stavangerinmyheart

10.09.2017 kl.14:17

Vera Lynn: Ja det er noe eget med disse eldre bygga. Dette som så mange andre er rene kråkeslottet:))) Så det hadde nok vært mitt desidert valg på hotell i sentrum:)))

Camilla Heindorf

12.09.2017 kl.00:40

:) Ser skikkelig fint ut.

stavangerinmyheart

12.09.2017 kl.05:44

Camilla Heindorf: Ja det er flott :))

Camilla Heindorf

12.09.2017 kl.23:53

Virkelig. :)

stavangerinmyheart

13.09.2017 kl.05:48

Camilla Heindorf: :)

Skriv en ny kommentar

stavangerinmyheart

stavangerinmyheart

47, Stavanger

Hjertelig velkommen til bloggen min. Jeg er en sprudlende dame fra Stavanger som ønsker å dele mine øyeblikk med dere. Som navnet tilsier er jeg veldig glad i byen og fylket mitt. Mine interesser spenner fra trening, natur, familieliv, mat, reiser og livet generelt. Håper dere koser dere her og husk jeg blir veldig glad hvis dere legger igjen en kommentar. mail: soelvi.waage@hotmail.com facebook: https://facebook.com/stavangerinmyheart/

Kategorier

Arkiv

hits