Songdalstrand – wow for en perle….

I helgen var jeg på hyttetur i Egersunds området, ut mot Sogndalstrand. På hjemturen ble det bestemt å ta en tur innom denne perlen, noe som jeg absolutt ikke angrer på. 

Å ankomme denne søvnige “byen” med smale gater var et fantastisk syn. 

Jeg har hørt mye fra tettstedet og endelig fikk jeg oppleve idyllen. Den skuffet ikke. 

Det var akkurat som å gå inn i en litt annen tid. Hadde det kommet personer fra et annet århundre valsende, tror jeg ikke at jeg hadde blitt så veldig overrasket.  Innimellom måtte jeg snike meg mellom husa, bare for å se hvordan husene låg i forhold til elva. 

Litt om tettstedet:

Sogndalstrand ligger i Sokndal kommune i Rogaland, ved utløpet av elva Sokno. Den danner en god naturlig havn ved den ellers ganske værharde kysten av Dalene. Det er et “kyst-tettsted” av nasjonal verdi og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress. 

Under bildene har jeg lagt historien fra tettstedet, samt om hvordan det har blitt bevart i senere tid.

Sogndalstrand sett fra Amfiet, fra andre siden av elva:

 

Noen av de trange smuga:

 

 

 

 

 

 

 

Sniktitt i en hage:

 

Et koselig galleri:

Detaljer i gatene:

 

 

 

Når du kjører fra Sogndalstrand garanterer jeg at du tar et etterlengtet blikk i speilet…….. og ønsker at du kunne vært der bare litt til:

Kulturmiljøet som er fredet omfatter trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800 – tallet med omkringliggende kulturlandskap. Den endelige fredningen ble vedtatt i Statsråd 24. juni 2005.

Sogndalstrand  fikk landestedsrettigheter første gang på 1600-tallet. Sogndalstrand var egen kommune fra 1845-1944, da stedet ble slått sammen med Sokndal kommune. 

På 1800-tallet var det på stedet 550 innbyggere. Sjøfart og fiske har vært viktige næringer. En rekke skip var eid av familier fra Sogndalstrand. Mange drev fiske i kombinasjon med jordbruk. 

Tettstedet var handelssenter for større omland. På slutten av 1800-tallet hadde Sogndalstrand 20 butikker, 4 bakerier, skjenkestue, sistriktslege, telegrafstasjon, skole, bank, postkontor, los, fengsel, kommunehus m.m

I 1881 ble det bygget en steinhvelvsbru fra gaten og over elva til Åros-siden. Brua kostet kr 1 050,-.

Kommunehuset ble bygget i 1897 og inneholdt fengsel, bank, postkontor, telegrafstasjon m.v.

Utover på 1900-tallet hadde Sogndalstrand en negativ utviklingen. Vei overtok rollen sjøen tidligere hadde hatt som hovedferdselsåre. Handelssenteret ble flyttet fra Sogndalstrand og 3 km innover i dalen til Hauge i Dalane. Folk flyttet fra stedet og butikker ble lagt ned. På 1970- og 1980-tallet var det sterkt forfall på Sogndalstrand. Det siste som ble lagt ned var dagligvarebutikken G. Wige som ble lagt ned på begynnelsen av 1990-tallet. Mange sjøhus, driftsbygninger og bolighus bar preg av mangel på vedlikehold.

På begynnelsen av 1990-tallet gikk Riksantikvaren inn med betydelige midler til restaurering av bygninger på stedet. Sjøhusrekken mellom den gamle brua og den gamle brygge ble prioritert. Samtidig begynte Sogndalstrand Kulturhotell å etablere seg, først som en liten kafé i lokalene til G. Wige, senere i Skredderhuset, Kommunehuset, Folvikhuset m.v. Hotellet begynte å restaurere bygninger og benytte dem som hotellrom. Restaureringen som begynte med Riksantikvaren og Kulturhotellet førte til en smitteeffekt blant privatpersoner som også begynte å restaurere sine bygninger.

Sogndalstrand har  mye å tilby besøkende: Sogndalstrand Kulturhotell som har 24 rom, kurs- og konferanselokaler, restaurant, et utsøkt kjøkken m.v.  Sogndalstrand Kulturhotell driver også konditori og landhandel som selger lokale produkter. Kulturhotellet består av 8 restaurere trehus fra 1800-tallet. Galleri Rosengren er regionens største galleri innenfor samtidskunst. Galleriet har utstilling av kjente kunstnere fra Rogaland. I tillegg driver også galleriet en souvernirbutikk.

I området har en muligheter til ulike aktiviteter som Havrafting, fisketurer, båtturer, golf m.m.

Sogndalstrand Amfi ble innviet i mai 2001 av daværende kulturminister Ellen Horn. Amfiet er bygget i naturstein og har plass til 900. Strandaspelet og Klokkene i Vammelsund er noen av de populære spela som blir fremført her med mange kjente skuespillere.

#Sogndalstrand #Rogaland #historiskby #reise #norgeshistorie 

19 kommentarer

Siste innlegg