content="" /> hits

En menneskerett å kunne lukke dodøra?

Ja en skulle nesten tro at det var mulig over alt hvor en ferdes å kunne lukke toalett døren. Hjemme er det vel ikke så nøye, men når en ferdes i det offentlige rom er det ganske så greit å ha mulighet til det.

For de fleste av oss er dette noe en ikke tenker på siden det ikke er et problem for oss. Hvertfall ikke enda. Men visste du  at dette er så og si umulig for en gruppe når de skal på et offentlig toalett?

Dette med flere aha opplevelser fikk jeg når jeg var på et foredrag i regi av Scandic Hotellene for noen uker siden.

Når offentlige bygg i dag bygges eller renoveres er det spesielle krav i form av universal utforming som må overholdes. Dette kan være handicap toalett, merking for svaksynte og mye mer. 

Tanken er god men de fleste av tiltakene er laget av personer som ikke kjenner til utfordringene denne gruppen har. 

På Scandic Hotellene måtte en ansatt få disse utfordringene før de oppdaget at tross om de fulgte forskriftene fungerte det ikke. Dermed har de ansatte som kun jobber med dette. De tilrettelegger, tester og utbedrer ting som ikke fungerer optimalt for gjestene på alle hotellene. Når de bygger eller renoverer hoteller er disse med på å utforme hotellene både i allrom og på romma for å få de mest funksjonelle til alle.

Scandic Hotellene skal nå være tilgjengelig for alle. Med det menes for absolutt alle. Alle ansatte er blitt informert og skolert innenfor dette og skal informere hvis de oppdager noe som ikke fungerer optimalt.

Under foredraget ble det oppramset en del utfordringer som en ikke tenker på. For eksempel problematikken for rullestolbrukere å lukke toalettdøren med vanlige dører, skilter for svaksynte som henges langt opp på veggen for å nevne noen. Det er selvfølgelig mye mer.

Etter dette foredraget har jeg selv observert at mange av tingene stemmer. Det er litt skremmende at det faktisk er sant. Nå skal jeg vel ydmykt si at jeg ikke normalt går på handikap toalett, men senest i går var det et kombinert dame og handikap toalett som jeg  var inne på som ikke hadde tilrettelagt med dørene.  

På grunnlag av dette anbefaler jeg dere alle til å ta del i å tilrettelegge samfunnet for alle. Oppdager du at noe ikke er som det skal være - gi beskjed om observasjonen. Forhåpentligvis blir disse observasjonene tatt på alvor og kanskje du er den personen som kan gjøre en liten forskjell?

#universellutforming #handicap #rullestolbrukere #svaksynte #offentligrom #tilgjengeligforalle 

 

20 kommentarer

Margrethe

11.05.2018 kl.07:16

Det er mye en må tenke på ja - mange hensyn å ta! Siden prinsessa mi studerer tegnspråk - har jeg fått øynene opp for døve og mangel på tilrettelegging! Spennende :-)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.07:41

Margrethe: Ja det er slike ting en ikke tenker på. Synes at Scandic som har et eget team til dette - som faktisk lederen har opplevd dette selv er helt fantastisk...... Ønsker deg en flott dag.

fruensvilje.blogg .no

11.05.2018 kl.08:01

det skulle være lett å få dører som virker også på hoteller,slik som hos legen der en bare trykker på en knapp så åpner døren seg og lukker seg etter noen sekunder når en har gått gjennom :=)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.09:56

fruensvilje.blogg .no: Det er så sant... men dessverre ikke tilfelle. Det same på bla. flyplasser....

Toini

11.05.2018 kl.08:10

Ja det er mye som ikke er så lett som det ser ut til..så det er nok lurt å ha kvalitetsikring i form av personer som sliter med akkurat disse problemene....BRA det tas til etterretning på hoteller.....

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.09:57

Toini: Ja det er veldig bra at det er focus... og når de går ut slik med foredrag osv. blir det nok mer focus og at flere tenker I disse retningene.

karidansen

11.05.2018 kl.11:29

Veldig godt og informativt innlegg. Jeg bor gjerne på Scandic når jeg overnatter på hotell, og dette var positivt å lese! Ja, det skal legges til rette slik at alle skal ha muligheten til å reise og overnatte på hotell! Alle bør få være så usjenert som mulig på do, sjøl om de kanskje må ha noen til å følge seg og assistere. Å få hjelp av en eller to assistenter, er noe helt annet enn å sitte med dodøra på vid vegg foran "Hele verden"!

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.16:40

karidansen: Ja en veldig viktig sak som vi ikke merker noe til i det daglige... men når jeg ble oppmerksom på det så ser jeg det hele tiden. I tillegg er det jo en gruppe som ikke klager så masse..... Så absolutt en viktig sak.

deveny

11.05.2018 kl.16:03

Viktig sak :)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.16:41

deveny: Ja det er det. Skremmende å se hvor mye det er av det også.... men jeg tror nok at "vi" tror at det er tilrettelagt, så viser det seg at det ikke er.

kaosverden89

11.05.2018 kl.18:41

Helt enig viktig sak :)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.18:47

kaosverden89: Ja det er det:)

Fysioterapeuten

11.05.2018 kl.19:10

Norge har enda en lang vei å gå når det kommer til universell utforming..

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.23:36

Fysioterapeuten: ja de har det.... og mange andre land... ha en flott kveld videre

frodith

11.05.2018 kl.20:33

Jeg har sett mye rart på doer rundt omkring, og skrevet noen innlegg jeg også, om det rare jeg har sett.. Noen ganger synes jeg de gjør merkelige ting, for liksom å tilpasse også :-)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.23:37

frodith: ja det er så sant. Men det har med åopplyse og å ha fokus. Håper det blir bedre

dedicat

11.05.2018 kl.21:58

Mange viktige ting du setter fingeren på :) Det har jo skjedd ting siden det ble satt fokus på noe av dette. Men det går jaggu ikke fort, det kan man si. Så ære være deg og andre som jobber med dette :) God helg :)

stavangerinmyheart

11.05.2018 kl.23:38

dedicat: ja det har med fokus og å opplyse. En god kveld til deg også:))

Laurie

12.05.2018 kl.05:36

Bra skrevet hehe :)

stavangerinmyheart

12.05.2018 kl.09:00

Laurie: tusen takk:))

Skriv en ny kommentar

stavangerinmyheart

stavangerinmyheart

48, Stavanger

Hjertelig velkommen til bloggen min. Jeg er en sprudlende dame fra Stavanger som ønsker å dele mine øyeblikk med dere. Som navnet tilsier er jeg veldig glad i byen og fylket mitt. Mine interesser spenner fra trening, natur, familieliv, mat, reiser og livet generelt. Håper dere koser dere her og husk jeg blir veldig glad hvis dere legger igjen en kommentar. mail: soelvi.waage@hotmail.com facebook: https://facebook.com/stavangerinmyheart/

Kategorier

Arkiv