Når en spøk blir historie

Hei der.

Her om dagen var jeg og tuslet i Stavanger sentrum kom jeg forbi litt Historie om “Torgterrassen” som feirer 50 års jubileum. Dette er et kjøpesenter som ligger rett ved Torget i Stavanger.

Tenk at med i denne historien til Torget hører også en rampestrek utført av selveste komikeren Per Inge Torkelsen når han var 15 år.

Hendelsen skjedde på slutten av 1960 tallet da Stavanger Kretsfengsel og noen andre bygninger på torget ble revet, og arkeologer drev med utgravinger. Unge Torkelsen sammen med noen venner klarte å plante fem gamle kinesiske mynter i utgravings feltet, og de ble selvfølgelig funnet. Funnet var en slik en nyhet at det fundertes på om historien måtte omskrives. Den ble selvsagt skrevet om i Stavanger, men nasjonalt og internasjonalt vekket det også interesse da de synes det var et utrolig historisk funn.

Heldigvis tok far til Torkelsen kontakt med pressen og fortalte sannheten.

Så ja – en vet aldri med disse rampestrekene……

 

 

 


Per IngeTorkelsen er kjent for sine spissformuleringer og for bøker som Den store stygge idrettsboka og Den store, stygge eldreboka. Siden 1981 har han vært en sentral figur i revygruppen Løgnaslaget i Stavanger. Han døde i 2021.

Stavangers Mørke Side

Endelig kan jeg si.

Ja jeg har i mange år nå hatt lyst til å være med Guidecompaniet på denne spesielle by vandringen som er i Stavanger, Stavangers Mørke Side. Andre år har det ikke passet, eller som under pandemien så var jeg for sent ute med påmelding. Men ikke i år. Denne vandringen er som regel i oktober, tett opp mot Halloween.

På torsdag var dagen, og Stavangers Mørke Side sto på programmet for Guidecompaniet med meg som deltaker. Og Guidecompaniet skuffet ikke.

Halvannet time ledet Guiden oss gjennom Stavanger og fortalte om Stavangers historie, mer den uhyggelige varianten som på en måte kan være litt ufattelig. Hekser, halshogging, gledespiker og bøddeler. Ja alt i en ren og sann blanding.

Når jeg tenker på Gamle dager så får jeg en litt slik en romantisk forestilling av de dagene, men jeg kan fortelle deg etter denne turen så tenker jeg vi er heldig som lever i tiden vi er i. Noen av historiene er tøffe og temmelig brutale, og ja jeg må nok innrømme at jeg har et litt annet syn nå. For hverdagen kunne være brutal for noen.

Visste du forresten at Søregaten som i den tid hette Værvergaden var Stavangers svar på Soho, med kneiper, buler, horehus, dansesaler, kafeer, folkeliv, fyll og spetakkel?

Nygata ble til da det tiltenkte Bedehuset ikke passet å ha i den lystige gaten Søregaten? På dette grunnlaget laget de en ny gate med butikker på den ene siden og Bedehuset på den andre. Dette var i 1846, og Bedehuset er den dag i drift, faktisk Norges eldste. Og hva kaller vi en Ny Gate? Joda – Nygaten, enkelt og greit.

Vandringens halvannen time gikk veldig fort, og jeg sender en stor takk til Guidecompaniet og Guiden vår som fikk alt til å virke så levende. Har du ikke fått med deg at Guidecompaniet har Byvandringer anbefaler jeg deg til å gå inn her på Facebook for å holde deg oppdatert. Kan virkelig anbefales.

Jeg legger noen få bilder, og håper du liker de.

 

 

Det å bli betegnet som heks i gamle dager var ingen spøk. Årsaken kunne være så mangt, men som regel bare småting som for eksempel at noen hadde snakket med henne og så blitt syke. Så det å være kvinne på den tiden var ingen spøk.

 

Vår fantastiske Guide.

 

Bøddelen var nederst på rangstigen og tidligere straffedømt. Han hadde oppdraget med halshugging for de som var dømt til døden. Her kunne det også være småting som forårsaket å bli dømt til døden, banning for eksempel. Både for hekser og for de som ble dømt til døden for handlinger måtte de bekoste “seansen” selv. De kunne betale for å få bedre og skarpere øks for eksempel.

 

I Søregaten, Stavangers lystige gate traff vi på en Gledespike og en mann som var ute i lystig lag.

 

Så takk Guidecompaniet for en fantastisk tur.