“Kanskje tinga” må gå

Nå har jeg startet  et nytt prosjekt. Ja jeg liker å ha prosjekter gående, så det kan bli litt mye prosjekter i løpet av et år. Dette prosjektet handler om klær. Ja de klærne som jeg kanskje kommer til å trenge en dag. Og de har jeg mange av har jeg funnet ut nå.

Jeg har ikke telt antall poser og sekker jeg har gitt til Fretex i denne runden, men det har blitt litt. Tross givergleden min har jeg ikke helt kommet i mål enda. Bare nesten.

Mens jeg har holdt på her hjemme har tankene mine gått til alle de pengene jeg har brukt på unødvendige ting, samt om hvor lite miljøbevisst det er å handle i den grad.

Siden jeg er litt oppi åra har beholdningen av klær kommet over natten, men gradvis gjennom mange år. Allikevel, hvor har tankene vært?

Til mitt forsvar må jeg si at det var kun noen få plagg med merkelappen på. Det som slo meg var at disse plaggene hadde jeg handlet på nettet. Altså ikke et lurt trekk for meg å være. Dermed skal jeg fremover kun handle på nettet når jeg kjenner fasong og stoff på produktene.

Foruten at det har blitt mye ryddigere hjemme, og selvfølgelig I skapene føler jeg meg også mye lettere. Jeg tror det kommer av at det ikke er så kaotisk lenger.

Så de som bemerker dette med rot i hjemmet kan påvirke stress osv. kan ha rett, hvertfall når det gjelder meg. Jeg er i grunnen  flink til å rote, men liker ikke lå “leve” I rotet mitt. Jeg kan mistenke at dette kommer av min mor som var utrolig effektiv og flink I huset. Ulempen nå er bare at jeg må gjøre det selv, og det er jeg ikke så flink til. Jeg har en vane med å bare tenke på det. Kanskje jeg må vurdere å omgjøre tankene til handling her………. Vel, jeg får tenke litt på det.

Og mens jeg tenker setter jeg meg godt ned I sofaen og lar tvèn være underholdning for kvelden……. så får tankene gå litt innimellom.

Ha en fin kveld dere.

 

 

 

Budapest – en by full av overraskelser

Forrige helg var vi på en interessant og spennende langhelg i Budapest. Lite visste jeg om byen og landet på forhånd så jeg ble positivt overrasket.

Med oss i følge hadde vi med den perfekte reiselederen. Hun hadde ordnet med et flott hotell, en spesiell restaurant å spise på den ene kvelden med god mat og underholdning og et vinbesøk.

Resten av tiden brukte vi til å gå litt gatelangs, litt shopping og å få med oss noen av severdighetene byen har å by på.

Budapest er hovedstad i Ungarn og var opprinnelig to byer. Buda og Pest som lå på hver sin side av elven Donau. De to byene ble slått sammen i 1873, og har en rik historie. Dette vises av fantastisk arkitektur som gjør det interessant bare å gå rundt i gatene for å beundre  bygningene. Ungaren var kommunist styrt frem til 1989 og den ungarske befolkning har hatt noen tunge år økonomisk for å tilpasse seg dagens samfunn. Dette ser og hører en fra befolkningen og ser det på bygninger rundt om.

Den lokale valutaen er HUF og selv om de flere plasser tar imot euro, anbefaler jeg å veksle til HUF for å få en bedre kurs. 1000 HUF tilsvarer omlag 30-35 kroner, så selv om det er billig fyker tusenlappene ut.

Når du skal velge bodsted, kan du velge å bo i Buda eller i Pest. Her anbefaler jeg Pest som vi gjorde siden det er her bykjernen er. Det er ikke lange biten over til Buda siden de to bydelene er bundet sammen av flere broer over Donau.

 

Dette bilde er tatt på vei opp til “Buda Castle District” som ligger på Buda. Den høye bygningen på bildet er Parlamentet. Som du ser er det ikke lange avstander mellom bydelene som bindes sammen av broer.

 

Hvor skal en bo?

Når en reiser til en storby er det alltid en utfordring å finne alternative bosteder i jungelen som stiller til krava en har. Vi hadde ikke de store krava, men at det skulle være “greit” og ligge sentralt. Reiselederen vår fant en perfekt plass til oss som låg omtrent 10-15 minutters gange fra den travleste bykjernen, men allikevel veldig sentralt. Vi var 6 stykker, og hadde to rom på Mamaison Residence Izabella Budapest. som er et 4 stjernes hotell. Jeg kan virkelig anbefale hotellet som innlosjerte oss i to suiter på ca. 80 og 60 kvadrat, hvor den ene hadde balkong. Skulle jeg bemerke noe må det være frokosten. Er denne viktig for deg og dine anbefaler jeg å se på et annet hotell.

Jeg tok dessverre ikke mange bilder fra hotellet. Gå gjerne inn på linken jeg la ut lenger oppe for å ta en titt.

Nede ved resepsjonsområdet hadde de en sittegruppe:

Rommet vi bodde på med to soverom:

 

Og her er deler av frokosten. Veldig sparsommelig:

 

Hva er verdt å se i Budapest?

Når en ankommer en by synes jeg det er interessant og spennende å gå litt gatelangs. Få inntrykk av byen, bygningene og folka. Så det anbefaler jeg virkelig. Byen har som jeg nevnte tidligere  rik på arkitektur. Flotte majestetiske bygninger har blitt pusset opp til opprinnelig stil, mens andre var nærmest til forfall. Så her kan en beundre og drømme.

På våre runder gatelangs traff vi tilfeldig på en gate med brukt boder og matmarked. Dette var interessant og spennende å få med seg. Her var det mye folk og mye å titte på.

Inngangen til matmarkedet:

 

Tross mye folk var det og mulighet til å finne seg en rolig plass. Her er det noen som jeg antar har en liten pust i bakken etter en opptreden:

 

I gaten var det flere boder ute med “loppis”, og i tillegg var det denne bygningen som hadde utallige boder :

 

Vi tok oss også en tur i det såkalte “Pariserhjulet” som ligger veldig sentralt i byen. Flott utsikt så det var verdt å få med seg. Tross om vi tok mange bilder synes jeg ikke kvaliteten ble så god siden det er plastikk vinduer i vognene.

 

 

Buda castle district”

Beveger du deg nedover til Donau kan du ikke unngå å se Buda Castle district som ligger på den andre siden, på Buda. Flotte historiske bygninger vises i horisonten, og siden de ligger på en liten topp er det enkelt å få øye på. Du kan enten ta taubanen opp, ta busser eller som vi gjorde, gå over broen og gå opp trappene. Det er en helt overkommelig tur.

Severdighetene som er mulig å få med seg her oppe er Det Kongelige Palasset, “Fishersmens Bastion”, Mattias Kirken, Fraust Vinkjeller og Labyrinth. Så du forstår at en kan ikke se alt på en dag.

 

På vei over brua – og en kan ikke unngå å se bygningene.

Taubanen

 

 

De første innbyggerne flyttet opp hit på 1200-tallet etter de ødeleggende mongolske angrepene. Castle District’s Golden Age startet da Royal Court flyttet hit.
I løpet av 1400-tallet, under kong Matthias ‘ styre, ble Buda en av Europas mest innflytelsesrike byer.
Tyrkerne invaderte Castle Hill i 1541 og styrte den fram til 1686 da de østerrikske Habsburgerne og deres allierte hærer tok bakken tilbake. Beleiringen forlot Castle District i ruiner.
Etter tyrkerne flyttet Habsburgerne hit. Rekonstruksjoner begynte umiddelbart etter den gamle gateoppsettet.
Slottet ble et regjeringsdistrikt. Det nåværende elegante barokke utseendet ble dannet av midten av 1700-tallet.
Slagene i 1944-45 ødela stedet igjen.
Rekonstruksjoner etter krigen gjenoppbygde distriktet:
bygningene fra Habsburgerne ble rekonstruert,
gatemønsteret i middelalderbyen er blitt beholdt og mye av de arkitektoniske trekkene er restaurert.

 

Mattias Kirken:

Denne kirken er vel verdt å få med seg på runden. Kirken har en lang historie tilbake til det 11.århundre. I følge legenden ble kirken etablert av St.Stefan som var Ungarns første konge. I det 15.århundre ble kirken utvidet med et tårn og kongen på den tiden het Mathias. Derfor navnet eller uoffisielle navnet. Egentlig het og heter kirken Jomfru Marias kirke.

Kirken ble ombygget i det 19.århundret og fikk dagens form.

Dersom Ungarn fremdeles hadde vært et monarki ville den ungarske kongen eller dronningen bli kronet i Mathiaskirken. Den siste kroningsseremonien tok plass i 1916 da Karl den IV. ble den nye og dermed den siste kongen i Ungarn.

 

 

Ser du nøye på taket på bygningen er det mosaikk, et fantastisk skue.

 

Å gå å tusle rundt i bygningen er fantastisk. Du blir dratt tilbake til en annen tid, og en kan lett fornemme aktiviteten som har vært i kirken.

 

Utsikt:

Nesten hvor en går er det en fantastisk utsikt. Er du som meg som elsker å ta bilder anbefaler jeg å ta med en power bank til mobilen.

 

Margareth Island:

På tilbakeveien gikk vi over broen som førte oss til Magit Sziget, som er en frodig liten øy som ligger i Donau. Her leide vi sykler og syklet gjennom den flotte øya som er nærmest et parkanlegg med koselige kafeer og boder litt rundt omkring. En perfekt avslutning på sightseeing runden vår.

 

 

 

Vingård

Som jeg nevnte hadde vår reiseleder fikset en del før vi satte nesen mot Budapest. Vingårdbesøk var en av dem.

Vi ble hentet klokken ti lørdag morgen, og brakt tilbake til hotellet i to- tre tiden.

Opplegget ble bestilt her: www.budapest.no

Her fikk vi en tre retters lunsj med utvalgte viner fra gården, omvisning og selvfølgelig mulighet til å kjøpe de edle dråpene etterpå.

 

 

Mat og drikke

Å gå ut å spise i Budapest er en drøm. Fantastisk prisnivå, og er en litt bevisst kan en finne de utroligste restauranter.

Vi hadde de fleste måltidene på “drop in”, og koste oss med litt forskjellig mat. På den ene kvelden derimot hadde vi bestilt bord på Sir Lancelot – Medieval Restaurant som er en restaurant som tar deg tilbake til middelalderen med et fantastisk show. Du kan bli konge eller dronning for en kveld, akkurat som meg. En flott opplevelse som jeg virkelig kan anbefale. Både det å bli dronning og restauranten. Jeg vil påstå at det nærmest er et must når en er i Budapest.

 

 

 

 

Avslutningsvis vil jeg si at jeg virkelig anbefaler Budapest på det varmeste. Så skal du på venninnetur som oss, familietur, kjærestetur er jeg sikker på at Budapest kan være plassen.

Jeg vet at mange forbinder Budapest med billige tannlegebesøk, velvære og kirurgiske inngrep og ja byen har det også, men jeg kan skrive under på at den kan tilby så mye mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest – dette kan bli spennende

Hei der.

Ja nå sitter jeg pakket og klar til en jentetur til selveste Budapest. Her har jeg aldri vært før, så dette kan bli spennende.

Det er noe eget med rett før en skal avgårde med både spenningen en føler og ikke minst forventningene.

Hva vil turen bringe?

Jeg har hørt mye positivt om byen, så dette skal bli gøy.

Vi har noen få ting på programmet, men mesteparten av tiden er åpen.

Har du noen gang vært i Budapest?

Så da forlater jeg regn, gråvær og masse banking. Ja de holder enda på her hos meg. Akkurat nå har jeg en unggutt som banker noe masse på terrassen.

Ønsker dere en fantastisk helg.

 

 

I morgen starter vinteren i Stavanger

Hei dere.

Tenk nå går vi inn i vintertiden her i Stavanger. I noen års “tradisjons tro” tenner Fargegaten vinterlysene sine torsdagen i oktober når Høstmarkenen finner sted. Og det er faktisk i morgen presis klokken 20.

Har du tid og anledning, og selvfølgelig er i området, anbefaler jeg virkelig å ta turen. Her blir det liv, og så er det et fantastisk og magisk syn.

For dere som ikke kjenner til Fargegaten er dette en av de mest kjente og populære gatene i Stavanger. Historien om gaten ligger under bildet.

 

 

Historien om Fargegaten, og hvordan den ble til i 2005:
Bare 21 år gammel kom Tom Kjørsvik ene og alene til Stavanger for å starte sin egen frisørsalong, som vi i dag kjenner som Bob Stylister.
Lokalene fant den unge gründeren i den anonyme gaten Øvre Holmegaten. En gate med hvitmalte hus og grå asfalt.
Stedet som er så sentrumsnært, var likevel tilsynelatende dødt. Valget av beliggenhet var bevisst, for den unge frisøren ønsket at kundene skulle oppsøke han, i stedet for at det ble en drop-in frisør.
Gaten som han egentlig ville være i fantes ikke, dermed har han laget den i følge ham selv.
Han ønsket et mer koselig miljø i gaten sin, og dermed begynte en ide å vokse. Ideen var at husa i gaten burde males i sterke farger, slik at folk ville komme.
Ideen fikk han allerede i år 2000, men det tok altså 5 år før gaten ble begynnelsen på hva Fargegaten er i dag. En anerkjent bildekunstner ble leid inn for å sette sammen fargene i en logisk rytme – og første helgen i 2005 åpnet den nye gaten.

Våren kommer først til Randaberg

Ja det er det som sies på “folkemunne”. På Randaberg derimot sier de at våren kommer først til Raustein.

Om dette stemmer, det vet jeg ikke tross om jeg har vokst opp som nærmeste nabo til Raustein. Men sier de så, er det absolutt noe jeg kan tro på.

Grunnen til den tidlige våren er at solen kommer tidlig her, og all steinen varmer jorden. Det må og sies at fra tiden dette ble sitert fant også bøndene gjødselen til markene i taretangen. Dette i ei tid hvor gjødsel var mangelvare.

Men en flott plass det kan jeg love dere at det er. På turstien som vi går på har vi havet på den ene siden og marker som tilhører nærliggende gårder på den andre. Denne lille plassen kan friste med blant annet små badestrender, småbåthavn, koselige naust, dyrket mark og masse stein.  Så her får du litt av hvert.

Jeg kan også garantere dere at de har noen gode epler, uten at jeg vil røpe hvordan jeg vet det. Jeg vet ikke om det var smaken eller spenningen jeg husker mest, men å få den kombinasjonen gjorde at de ble uforglemmelige.

Så på denne “vårplassen” var vi på tur i går. Vi gikk fra Viste Strandhotel og fulgte bare stien videre. Planen var i grunnen å gå enda lengre, men vi hadde med oss en valp som gikk litt i sikk sakk og som vi var litt usikker på hvordan ville reagere på møte med andre dyr.

Her som mange andre plasser er det mange informasjon skilt som beskriver plassene en står på. Når du er på tur anbefaler jeg virkelig å ta en titt på disse. Det er interessant og lærerikt.

Jeg legger ved noen bilder og håper dere liker de:

 

Bilder ut mot sjøen:

 

 

Et lite kjennetegn på Raustein. Fiskeren som sitter og speider. Bøndene i området var til inntil 1930 åra fiskebønder, så jeg regner med at denne koselige karen er et minne fra den tiden.

 

Her er en av gårdene. Dette er den minste gården i Randaberg på bare 360 mål. Navnet Raustein, som gården heter, kommer fra en eller flere røde steiner som låg på tunet.

 

I dag finner du Solbakken Andelsbruk på gården, hvor det finnes flere andelseiere. Et godt alternativ til kolonihage. Sjekk gjerne ut tilbudet HER.

 

 

 

Og til slutt et bilde av hopp og sprett og meg. Var han ikke søt vel? Her fikk jeg ham til å stå i ro i to sekunder….

Randaberg Kommune ligger Norges minste fastlandskommune og ligger som Jærens nordre spiss. Kommunen har Stavangr som nærmeste nabo, men grenser også til Sola kommune, Rennesøy kommune og Kvitsøy kommune. Ellers ligger kommunen mot Nordsjøen og Boknafjorden. I 1922 ble Randaberg utskilt fra Hetland som egen kommune.

 

 

 

Vil du bli spion?

Jeg kom tilfeldigvis over en jobbannonse fra en dagligvarekjede her om dagen. Stillingen de søkte var ikke spion, men prisjeger. Rett og slett gå i butikkene til konkurrentene med en scanner og scanne inn priser på varer.

Nå skal ikke jeg sitte på min høye hest å si at det er noe som “skurrer” med måten dagligvarekjeden gjør seg konkurransedyktig i markedet på, men jeg synes det var en  jobb utenom det helt vanlige.

Min første tanke var om dette var lov, og selvfølgelig hva om en blir oppdaget?

Men vet du hva? Det er helt lovlig, og i følge Dagligvarekjedenes bransjenorm gjør alle dette. Det kan foretas prissammenligninger i konkurrerende kjeder. Når personene som skal innhente priser kommer må de henvende seg til tilgjengelig leder og de har mulighet til å bruke inntil 20 timer per butikk hver uke.

I grunnen hadde det vært mer effektivt å bare sende prisene til hverandre, men det er jo bare min mening. På den andre siden, en jobb er en jobb.

Så treffer du på en av disse “spionene” på din daglige eller ukentlige handletur, så er det helt lovlig.

Har du derimot et høyt ønske om å bli “spion”, regner jeg med at dette også er mulig ved å henvende seg til en av dagligvarekjedene.

 

 

 

 

 

 

 

Lyng i alle regnbuens farger

Søndag morgen og solen skinner. For tiden sitter jeg inni min egen lille boble som jeg kaller det, siden utenfor vinduene er det full renovering på gang. Vi har fått nye vinduer, ny kledning og så til slutt kommer det nye terrasser. Det blir bra til slutt, men når det holder på er det litt som om livet står på vent.

Vi har verken tilgang til terrasser eller hage. Så med to måneders arbeid er det blitt rene sørpe hullet. Jeg prøver med godt mot å si at det hvertfall løfter gresset slik at det blir flott til neste år. Så får vi se da.

Så du forstår det blir ingen pynting utenfor når huset er i denne tilstanden. Jeg holder av og til på å glemme ut tilstanden hjemme, men har klart å holde meg.

Her om dagen tittet jeg litt inne hos plantasjen, og der hadde de fått inn mye lyng i utrolige farger. Jeg lurer på hvordan de får de både blå og orange, men flotte var de.

Jeg legger ved et bilde og ønsker dere en fantastisk søndag.

Singel? Det mangler ikke på muligheter…..

Her om dagen var jeg innom en matbutikk i området hvor jeg jobber. Ja, jeg kan røpe så pass at det var en Extra. Og hva er nærmest det første som møter meg? Joda – rett og slett handlekorger for single.

Jeg flirte litt for meg selv, tok et raskt bilde og skyndet meg videre. Tror ikke jeg var helt i “mood” til å utforske akkurat det der og da. Men kan det fungere?

Tja, jeg har jo alltid sagt at jeg siden jeg er så elendig på  dating fronten treffer jeg ham sikkert på Kiwi. Dette er jo Extra da, men det går nok under det samme. Tror du ikke?

I tilfelle jeg kommer til å utforske det, selvfølgelig etter å ha stylet meg til det ytterste, hvor er lurest å “henge” da? Rundt om i området ved grønt avdelingen eller er kjøtt disken et bedre alternativ? Eller kanskje er han en skikkelig “søtmoms” så godterihyllene er plassen?

Det var absolutt et kreativt påfunn. Fra før har vi grønne luer i fjellheimen og utallige tv muligheter, og nå dette. Ja hvorfor ikke sier jeg………

Kanskje treffer jeg ham på Extra da…..