Budapest – en by full av overraskelser

Forrige helg var vi på en interessant og spennende langhelg i Budapest. Lite visste jeg om byen og landet på forhånd så jeg ble positivt overrasket.

Med oss i følge hadde vi med den perfekte reiselederen. Hun hadde ordnet med et flott hotell, en spesiell restaurant å spise på den ene kvelden med god mat og underholdning og et vinbesøk.

Resten av tiden brukte vi til å gå litt gatelangs, litt shopping og å få med oss noen av severdighetene byen har å by på.

Budapest er hovedstad i Ungarn og var opprinnelig to byer. Buda og Pest som lå på hver sin side av elven Donau. De to byene ble slått sammen i 1873, og har en rik historie. Dette vises av fantastisk arkitektur som gjør det interessant bare å gå rundt i gatene for å beundre  bygningene. Ungaren var kommunist styrt frem til 1989 og den ungarske befolkning har hatt noen tunge år økonomisk for å tilpasse seg dagens samfunn. Dette ser og hører en fra befolkningen og ser det på bygninger rundt om.

Den lokale valutaen er HUF og selv om de flere plasser tar imot euro, anbefaler jeg å veksle til HUF for å få en bedre kurs. 1000 HUF tilsvarer omlag 30-35 kroner, så selv om det er billig fyker tusenlappene ut.

Når du skal velge bodsted, kan du velge å bo i Buda eller i Pest. Her anbefaler jeg Pest som vi gjorde siden det er her bykjernen er. Det er ikke lange biten over til Buda siden de to bydelene er bundet sammen av flere broer over Donau.

 

Dette bilde er tatt på vei opp til “Buda Castle District” som ligger på Buda. Den høye bygningen på bildet er Parlamentet. Som du ser er det ikke lange avstander mellom bydelene som bindes sammen av broer.

 

Hvor skal en bo?

Når en reiser til en storby er det alltid en utfordring å finne alternative bosteder i jungelen som stiller til krava en har. Vi hadde ikke de store krava, men at det skulle være “greit” og ligge sentralt. Reiselederen vår fant en perfekt plass til oss som låg omtrent 10-15 minutters gange fra den travleste bykjernen, men allikevel veldig sentralt. Vi var 6 stykker, og hadde to rom på Mamaison Residence Izabella Budapest. som er et 4 stjernes hotell. Jeg kan virkelig anbefale hotellet som innlosjerte oss i to suiter på ca. 80 og 60 kvadrat, hvor den ene hadde balkong. Skulle jeg bemerke noe må det være frokosten. Er denne viktig for deg og dine anbefaler jeg å se på et annet hotell.

Jeg tok dessverre ikke mange bilder fra hotellet. Gå gjerne inn på linken jeg la ut lenger oppe for å ta en titt.

Nede ved resepsjonsområdet hadde de en sittegruppe:

Rommet vi bodde på med to soverom:

 

Og her er deler av frokosten. Veldig sparsommelig:

 

Hva er verdt å se i Budapest?

Når en ankommer en by synes jeg det er interessant og spennende å gå litt gatelangs. Få inntrykk av byen, bygningene og folka. Så det anbefaler jeg virkelig. Byen har som jeg nevnte tidligere  rik på arkitektur. Flotte majestetiske bygninger har blitt pusset opp til opprinnelig stil, mens andre var nærmest til forfall. Så her kan en beundre og drømme.

På våre runder gatelangs traff vi tilfeldig på en gate med brukt boder og matmarked. Dette var interessant og spennende å få med seg. Her var det mye folk og mye å titte på.

Inngangen til matmarkedet:

 

Tross mye folk var det og mulighet til å finne seg en rolig plass. Her er det noen som jeg antar har en liten pust i bakken etter en opptreden:

 

I gaten var det flere boder ute med “loppis”, og i tillegg var det denne bygningen som hadde utallige boder :

 

Vi tok oss også en tur i det såkalte “Pariserhjulet” som ligger veldig sentralt i byen. Flott utsikt så det var verdt å få med seg. Tross om vi tok mange bilder synes jeg ikke kvaliteten ble så god siden det er plastikk vinduer i vognene.

 

 

Buda castle district”

Beveger du deg nedover til Donau kan du ikke unngå å se Buda Castle district som ligger på den andre siden, på Buda. Flotte historiske bygninger vises i horisonten, og siden de ligger på en liten topp er det enkelt å få øye på. Du kan enten ta taubanen opp, ta busser eller som vi gjorde, gå over broen og gå opp trappene. Det er en helt overkommelig tur.

Severdighetene som er mulig å få med seg her oppe er Det Kongelige Palasset, “Fishersmens Bastion”, Mattias Kirken, Fraust Vinkjeller og Labyrinth. Så du forstår at en kan ikke se alt på en dag.

 

På vei over brua – og en kan ikke unngå å se bygningene.

Taubanen

 

 

De første innbyggerne flyttet opp hit på 1200-tallet etter de ødeleggende mongolske angrepene. Castle District’s Golden Age startet da Royal Court flyttet hit.
I løpet av 1400-tallet, under kong Matthias ‘ styre, ble Buda en av Europas mest innflytelsesrike byer.
Tyrkerne invaderte Castle Hill i 1541 og styrte den fram til 1686 da de østerrikske Habsburgerne og deres allierte hærer tok bakken tilbake. Beleiringen forlot Castle District i ruiner.
Etter tyrkerne flyttet Habsburgerne hit. Rekonstruksjoner begynte umiddelbart etter den gamle gateoppsettet.
Slottet ble et regjeringsdistrikt. Det nåværende elegante barokke utseendet ble dannet av midten av 1700-tallet.
Slagene i 1944-45 ødela stedet igjen.
Rekonstruksjoner etter krigen gjenoppbygde distriktet:
bygningene fra Habsburgerne ble rekonstruert,
gatemønsteret i middelalderbyen er blitt beholdt og mye av de arkitektoniske trekkene er restaurert.

 

Mattias Kirken:

Denne kirken er vel verdt å få med seg på runden. Kirken har en lang historie tilbake til det 11.århundre. I følge legenden ble kirken etablert av St.Stefan som var Ungarns første konge. I det 15.århundre ble kirken utvidet med et tårn og kongen på den tiden het Mathias. Derfor navnet eller uoffisielle navnet. Egentlig het og heter kirken Jomfru Marias kirke.

Kirken ble ombygget i det 19.århundret og fikk dagens form.

Dersom Ungarn fremdeles hadde vært et monarki ville den ungarske kongen eller dronningen bli kronet i Mathiaskirken. Den siste kroningsseremonien tok plass i 1916 da Karl den IV. ble den nye og dermed den siste kongen i Ungarn.

 

 

Ser du nøye på taket på bygningen er det mosaikk, et fantastisk skue.

 

Å gå å tusle rundt i bygningen er fantastisk. Du blir dratt tilbake til en annen tid, og en kan lett fornemme aktiviteten som har vært i kirken.

 

Utsikt:

Nesten hvor en går er det en fantastisk utsikt. Er du som meg som elsker å ta bilder anbefaler jeg å ta med en power bank til mobilen.

 

Margareth Island:

På tilbakeveien gikk vi over broen som førte oss til Magit Sziget, som er en frodig liten øy som ligger i Donau. Her leide vi sykler og syklet gjennom den flotte øya som er nærmest et parkanlegg med koselige kafeer og boder litt rundt omkring. En perfekt avslutning på sightseeing runden vår.

 

 

 

Vingård

Som jeg nevnte hadde vår reiseleder fikset en del før vi satte nesen mot Budapest. Vingårdbesøk var en av dem.

Vi ble hentet klokken ti lørdag morgen, og brakt tilbake til hotellet i to- tre tiden.

Opplegget ble bestilt her: www.budapest.no

Her fikk vi en tre retters lunsj med utvalgte viner fra gården, omvisning og selvfølgelig mulighet til å kjøpe de edle dråpene etterpå.

 

 

Mat og drikke

Å gå ut å spise i Budapest er en drøm. Fantastisk prisnivå, og er en litt bevisst kan en finne de utroligste restauranter.

Vi hadde de fleste måltidene på “drop in”, og koste oss med litt forskjellig mat. På den ene kvelden derimot hadde vi bestilt bord på Sir Lancelot – Medieval Restaurant som er en restaurant som tar deg tilbake til middelalderen med et fantastisk show. Du kan bli konge eller dronning for en kveld, akkurat som meg. En flott opplevelse som jeg virkelig kan anbefale. Både det å bli dronning og restauranten. Jeg vil påstå at det nærmest er et must når en er i Budapest.

 

 

 

 

Avslutningsvis vil jeg si at jeg virkelig anbefaler Budapest på det varmeste. Så skal du på venninnetur som oss, familietur, kjærestetur er jeg sikker på at Budapest kan være plassen.

Jeg vet at mange forbinder Budapest med billige tannlegebesøk, velvære og kirurgiske inngrep og ja byen har det også, men jeg kan skrive under på at den kan tilby så mye mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

Siste innlegg