Fjøløy Fort

I går etter vårt lille “julemarked” tok vi turen til Fjøløy som ligger kun et steinkast fra Utstein Kloster på Mosterøy og Klosterøy. Fjøløy er i grunnen et nytt friluftsområdet med turstier og minner fra andre verdenskrig. Øya ligger mot Kvitsøyfjorden og en får med seg minner fra norsk krigs- og etterkrigshistorie kombinert med nydelig natur. I grunnen kan en kombinere både tur, fiske, bad, dykke, havkajakk samtidig som du kan studere installasjonene fra den militære perioden. Bunkere, løpegraver og deler av militær hinderløype er det som møter deg. Jeg må ikke glemme at på toppene er det fantastisk utsikt.

En annen attraksjon som og ligger på øya er Fjøløy Fyr som jeg hadde et innlegg om tidligere. Det kan du lese om HER.

Jeg legger ved noen bilder fra turen, og tross om solen tittet frem var det en kald vind, så godt og friskt på toppene.

 

Fantastisk utsikt og ikke minst solgløtt:

Anlegget er Tysk bygget i 1941 og bestod opprinnelig av 3-21 cm mobile/flyttbare kanoner av eldre type. Da krigen sluttet i 1945, overtok det norske forsvaret området på Fjøløy og i 1950 årene ble det hovedfort i Rogaland. Rennesøy Kommune overtok siden driften og omgjorde det til et friareal. Skipsleia mellom Stavanger og Karmøysundet ligger vest for fortsområdet. Det ligger sentralt i forhold til farvannet mellom Tungenes-Kvitsøy og Kvitsøy-Skudenes/Karmøy. Et farvann for skipstrafikk til Ryfylkebassenget inkludert Stavanger og Sandnes.

 

 

Noen stemningsbilder:

 

 

 

 

Turistforreningshytte som ligger flott til på toppen:

 

 

 

 

 

 

Fjøløy Fyr –

Fjøløy fyr ble bygget i 1849, og eies av Kystverket. Det ble automatisert i 1977. Det ligger ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg.

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Litt etter litt ble driften utvidet og i 1866 ble det satt bolig for fyrvokteren.

Klostergårdens Juleutsalg

I år har jeg hatt et mål. Det er å gå på jule marked på Utstein Kloster, og jeg har sett at de har annonsert på Facebook. Som dere kanskje vet er jeg ikke så flink til å sjekke nøye så jeg tenkte jo at dette markedet var hver helg frem til jul, når det i grunnen kun var siste helgen i november.

Men en liten titt innom Klostergårdens Juleutsalg fikk jeg. Det har og vært på listen min, så jeg er glad og fornøyd.

Klostergården ligger like i nærheten av Utstein Kloster som jeg har tidligere hatt innlegg om HER og HER.

Klostergården eller Utstein Gard som den er et utspring fra er nærmeste nabo til Utstein Kloster. Utstein Kloster er Norges eneste bevarte middelalderkloster. Bygningene har opp gjennom tidene både vært høvdingsete, kongsgård, kloster, herregård og slektsgård. I dag drives garden av 11. generasjon, Inger Lise og Anders Schanche Rettedal. Gården har vært i slekten siden 1700-tallet. På gården finnes i dag omkring 600 sau, 1600 slaktegris, 15-30 utegående gris og 30 ammekyr. På gården er det også et stort kulturlandskap å holde ved like. På gården er det også et gardsutsalg som ligger like nedenfor klosteret, i sjøhuset som du ser på bilde her.

Gården ble i år medlem av Visit Region Stavanger, som har som mål å synliggjøre hva som gjøres i regionen innen mat, kultur og natur.

Utsalget har de plassert i et koselig båthus som ligger tett mot sjøen. Inne er det varmt og koselig med utrolig mye fint fra gården men også fra lokale produsenter. Her finner du bøker, julepynt, smykker, kalendere, kunst, håndlagede gaver og lokal mat og drikke.

 

Kan absolutt anbefale en titt hvis du er i området.

Jeg legger ved noen bilder og håper du liker de.

Sjøhuset som gardsutsalget er i:

 

 

 

Se denne utsikten. Føler nesten at en er på sjøen:

 

 

Og et sjøhus må romme en båt. Fint plassert med glass mellom utsalget og selve båthuset:

 

 

Litt av utvalget du finner:

 

Stemningsbilder:

 

På Utstein Kloster har en utsikt rett ned på Sjøhuset som du ser med sjøen.

Ulstein Kloster ligger kun 30 minutters kjøring fra Stavanger Sentrum. Du kjører utover mot Rennesøy. Rett etter den første undervannstunnellen svinger du til høyre inn mot Mosterøy. Herfra er det godt skiltet.

Ulstein Kloster er bygget i 1260, men det er mulig at noen bygningsdeler er eldre og kan være fra Kongsgården til Harald Hårfagre på om lag 800-tallet, siden den skal ha ligget her.

Kirken er enestående med tårnet plassert midt mellom kor og skip.

Det har bodd mellom 20-30 munker her, i tillegg til dobbelt så mange legfolk som stod for gårdsstell, bygningsarbeid og matlaging. Klosteret eide betydelige jordeiendommer og kunne brødfø om lag 250 personer årlig.

Etter reformasjonen var klosteret ubebodd lenge, helt til Christopher Garman satte det i stand i 1750. Da ble klosteret brukt som våningshus til garden.

I 1900 ble kirkens tårn og kor restaurert, og resten av anlegget i 1950-60 åra. I dag blir det benyttet som museum, kurs og konferansested, selskapslokale og til konserter.

Den jeg tror jeg ikke er

Hei og god morgen dere fininger.

Nå går det raskt mot jul, og jeg må innrømme at innspurten alltid er litt i høygir og i tanker. Ikke alle presanger er enda i boks, men jeg klarer forhåpentligvis å få de i havn nå de siste dagene. Jeg lever vel litt på prinsippet “Det blir jo jul lel”. Eller som mange vil si at jeg er en evig optimist.

Jeg kom over noen vise ord her om dagen, og synes det kan være til ettertanke de siste dagene i året. Jeg deler dem med dere og håper at de kan komme til nytte, og at dere som meg stopper litt opp og reflekterer.

 

Det er aldri den jeg ER som holder meg tilbake.
Det er den jeg tror jeg IKKE er.

 

Ha en fantastisk 4. søndag i advent, senk skuldrene og kos dere. Husk – “det blir jo jul lel”.

 

Julestemning i Sandnes

Er du i nærheten av Sandnes og trenger litt julestemning kan jeg absolutt anbefale å ta turen innom byen. Kommer du ikke i julestemning, vel da blir jeg temmelig overrasket.

Her kan du kose deg med pynta julegater og kjøpesenter, Vinterland hvor du kan boltre deg på isen, pariser hjulet eller finne noe fint i en av de utallige bodene. Eller hva med å ta en tur i karusellen?

Dagen i dag har vi tilbragt her, og kan absolutt si at dette var flott. Veldig imponert over byen som har overgått seg selv.

Jeg legger ved noen bilder og håper du liker de.

 

Er det ikke flott?

Vinterland i Sandnes kom til da Sandnes Sentrum AS fikk godkjent søknaden til å lage til arrangementet for å bidra til sentrumsutvikling, stimulere lokalt næringsliv og å øke trivselen i byen. Dette arrangementet vil øke attraktiviteten for besøkende og styrke sentrumssatsingen.

Vinterland er plassert på Ruten i Sandnes Sentrum som er byens nye “Festplass”. Fra gammelt av er det den gamle bussholdeplassen og en har og togstasjonen i umiddelbar nærhet.

 

 

Er ikke disse bodene koselige? Minner meg om et gammelt marked:

 

En ekte gammeldags karusell:

 

Mye spennende å titte på og å smake på:

 

 

Bilde er tatt i Langgaten i Sandnes som er byens handlegate. Gaten er om lag 1 kilometer lang.:

 

 

Hest og kjerre preget gaten, og hadde en hatt snø hadde illustrasjonen vært perfekt:

 

En pust i bakken:

 

Takker for titten og opplevelsen og håper flest mulig er innom i disse siste dagene før jul. Kan anbefales på det varmeste. Aktiviteter for både liten og for stor.

 

På jakt etter Julekonserten

Det å få med seg en julekonsert helt på tampen før nedstengingen i denne uken var gull verdt. Foruten en herlig stund med vakker musikk, kom jammen meg julestemningen også sigende. Og den sitter i enda og det er herlig.

Men å komme seg til konserten var ikke en enkel sak.. Ja jeg må jo si at billettene var kjøpt, fått og alt var klart til avspark. I grunnen hadde billettene ligget i gangen lenge, men når jeg sjekket de sent forrige uke så var det en som hadde stukket av. Ja rett og slett. Hvor den tok veien vet jeg ikke, men borte var den.

Heldigvis kjenner jeg de jeg kjøpte billetten av så jeg skulle bare dukke opp.  Så det var planen, når vi entret med den ene billetten skulle vi ringe.

Når vi ankommer antatt kirke, St. Petri, så står vi utenfor og er litt vel forundret over stengte dører. Ja jeg tenker jo at kulden kunne gjøre sitt for at de var lukket, men de var helt lukket og låst. Merkelig når de skulle ha konsert synes jeg, men tenkte at folk kom snart. Ringer til min allierte i forbindelse med billetten og forteller at jeg nå er utenfor. Snakkes snart får jeg til svar.

Lite visste jeg at det var helt feil kirke. Saumfarer billetten og ser at det er jo jammen meg St. Johannes kirke vi skulle til. Jeg hadde jo fått med meg St. da, må humre av det vi kan. Google viste oss veien, og vi la på sprang. Kirken vi nå står utenfor er i samme fatning. Lukket og låst. Temmelig forundret og igjen opp med lappen. Nå sto vi nemlig foran Johannes Kirke, altså uten St.

Så er det samme prosedyre igjen, google men passe på at St. er med. Og der får vi retning. Bare 700 meter ifra. Litt stresset og litt svett gjør at vi velger snarveien gjennom kirkegården. Dermed må vi hoppe over et gjerde via en el.bil lader, og labbe av gårde. Når vi ankommer rett kirke, med både St. og Johannes må vi jo se det positive i at vi kommer direkte til inngangen og slipper å springe rundt hele kirkegården igjen.

Så tross en litt turbulent vei til Julekonsert ankommer vi endelig. Hun vi snakket med på telefonen synes jo at vi hadde brukt litt lang tid til å gå gjennom inngangsdøren, men måtte flire når vi fortalte historien.

Julekonserten ble holdt av Kor på Randen og Mannskoret Chess, og de fylte St. Johannes Kirke med utrolig flott julemusikk og stemningen var fantastisk. Det var bare å lene seg tilbake og nyte, og litt etter litt kom roen og julestemningen snikende. Utrolige stemmer, godt samspill og en veldig behagelig og fin atmosfære. Så tusen takk for en flott konsert som vi kunne nyte til det fulle når vi endelig kom frem.

 

 

St. Johannes Kirke i Stavanger ligger på Storhaug i Stavanger og er fra årstallet 1909. Arkitekten av kirken var Hans Jacob Sparre fra Kristiania. Kirken er bygget i pusset tegl, med utstrakt bruk av huggen granitt i solle, i dør- og vindusfatninger og som hjørnekvadre. Dette er en langkirke, og har en nyromansk stilutrykk med form- og flatebehandling preget av jugdenstil. Altertavlen er utført av Valentin Kjelland.

Her er bilde tatt av kirken en fin dag i oktober.