Fjøløy Fyr – Rogaland

En halvtimes kjøretur fra Stavanger sentrum, mot Haugesund ligger Mosterøy. Kjører en gjennom det lille sentrumet og tar til venstre før Ulstein Kloster (det er godt skiltet) kommer en til Fjøløy som ligger ytterst i fjorden. Dette er innseilingen til Ryfylke.

En liten smal vei med flere ferister tar deg over øya til det ytterste punktet hvor du finner Fjøløy fyr som ligger ut mot havgapet. Anbefaler å holde en lav fart da du kan treffe på en eller flere sauer midt i veien, samtidig som det kun er plass til en bil i bredden på veien.

Fjøløy fyr ble bygget i 1849, og eies av Kystverket. Det ble automatisert i 1977. Det ligger ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy, vest til Kvitsøy og sørover til Tungenes og Randaberg. 

Det var sildefiskeriene på midten av 1800-tallet som gjorde at folk presset på for å få anlagt fyr. Fyret brant bare om nettene under sildefisket de første årene. Det var en bonde i nærheten som stod for driften. Litt etter litt ble driften utvidet og i 1866 ble det satt bolig for fyrvokteren.

I nærheten ligger også Fjøløy fort som er fra krigens dager. Vi tok ikke turen dithen, men velger du å få med begge er det en flott tur. Det er anlagt tursti langs sjøen fra Fyret.

Jeg legger ved noen bilder fra Fyret og håper du liker de.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#fjøløyfyr #fjøløy #rogland #reiseglede #turmuligheter #serverdigheter 

 

 

14 kommentarer

Siste innlegg