Røvær – En perle i havgapet utenfor Haugesund

Befinner du deg i Haugesund og ønsker en litt annerledes opplevelse anbefaler jeg virkelig at du tar turen til Røvær. Dette øysamfunnet ligger en kaffekopp unna (ca. 20 min.) Haugesund sentrum hvis du hopper på Rutebåten som går direkte flere ganger daglig.

På Røvær har du alt du kan drømme om. Museer, strand, turer med ribb båt, volleyballbane, hotell, vandrerhjem, lekeplass, ballbinge og masse flott natur. Det er merket løyper som en kan følge, som tar deg til øyas høyeste punkt eller om du ønsker litt historie og tar turen til Viking tuftene som er en fin gåtur unna. Ellers er det trange flotte kanaler som gjør øya lun og spennende.

I dag bor det i underkant av 100 fastboende, og øy befolkningen ønsker deg hjertelig velkommen hvis du ønsker å bosette deg her. Her på øya har de skole, egen døgnåpen butikk, vakker natur, god atmosfære og ingen bil støy da øyriket er bilfritt.

I dag er havbruk en viktig næring for øysamfunnet. Røvær Fiskefarm startet med kveite i 1997, og i 2002 fikk de konsesjon for oppdrett av laks. De endret da navn til Røvær Fjordbruk. I dag produseres det 4-5000 tonn laks hvert år, og de har 5 ansatte og 1 lærling.

Men er du som oss som kun ønsker  en titt og følelse av å bare være, kan en enkelt dra på en dagstur til øya. Jeg garanterer at du kommer til å stortrives og at dagen går fort.

 

Jeg legger ved noen bilder fra turen vår og håper du liker de.

Så langt tilbake som Steinalderen har det vært bosetting her, og dette vites da det er funnet rester fra boplasser, grav røyser stein legging, rydnings røyser, hellere og offerfunn fra den tiden. I Grønavikjo ble det funnet rester av et forhistorisk fiskevær med 14 hustufter, og de eldste er fra yngre jernalderen. Dette vises også at det har eksistert et organisert sesong fiske langs kysten. Øya har lune viker og er i nærheten av gode fiskeplasser og det er dette som har gjort øya attraktiv for bosetting.

På 1800-tallet, da det var et kraftig økning i folketallet i Norge, var folk stadig på flyttefot og på jakt på det utkomme. Røvær med sin korte vei til fiskeplassene samt en ypperlig havn gjorde at folk slo seg til her, i tiden når det var rikt sildefiske i distriktet.

En dato som gjorde øya kjent landet rundt og som har satt dype spor i befolkningen på øya er 13. oktober 1899. Av øyas da 130 innbyggere, omkom 30 på vei hjem fra en begravelse på Udland kirkegård i Skåre Kommune (nå Haugesund). 12 enker med 36 farløse barn satt igjen. Nesten alle på øya mistet noen av sine.

Befolkningen nådde en topp på 1950, da bodde det ca. 170 på øya. Men når sildefiske minket, ble båter ble solgt og familier flyttet. Nå bor det i underkant av 100 på øya, og flere pendler blant annet til Haugesund daglig på jobb.

 

Trange viker gjør at de største Hurtigbåtene akkurat kommer seg klar gjennom kanalene:

 

Her er det ikke mye å gå på.

Rett frem ser du butikken på øya. Denne er åpen 24-timer i døgnet. Er det ikke betjening, åpnes døren med kortet. Finn det som du skal ha, og betal. Genialt på en slik liten plass.

 

Litt stemningsbilder på øya:

 

Tross om øya er bilfri så har de Røvær Taxi. Genialt for slitne ben:

 

 

 

Øyas Restaurant, og her får du kjøpt øyas Komler. Enten en enkel Komle eller en hel middag. Prøvde meg på den enkle Komlen med Bacon, og kan anbefales:

 

Røvik Havbruks senter er en av øyas hovedattraksjoner. De senere årene har det drevet havbruk på øya, så her får en innblikk i næringen. Her lærer barn og voksne om hvordan Norge har blitt en verdensledende produsent av laks. Det er aktivitets pakker med spill, film og besøk i akvariene. Det hele kan avsluttes med en rib-tur ut til anleggene.

 

 

Vi måtte på en Rib-tur – og anbefaler virkelig å være med på en av turene når du først er her ute. Det er en farts full tur, med et stopp underveis med litt informasjon om øya og Havbruksnæringen.

 

Stemningsbilder:

 

Hva er en øy uten buss stopp?

 

 

 

På vandring til Viking tuftene:

 

Koselig kar vi traff på:

 

 

Takk for oss Røvær. Utrolig koselig tur som jeg anbefaler alle som er i nærheten av Haugesund til å stoppe innom. Husk – det tar kun en 20 minutters båttur.