Rott – en perle i havgapet

Av og til kommer en innom perler som en ikke trodde eksisterte. Hvor en kjenner at all mas og tjas i hverdagen forsvinner, skuldrene senker seg og en bare er. Rott er en slik plass.

Ute i havgapet, rett utenfor Tananger som ligger i Sola Kommune, finner du denne øya. Et paradis for de som ønsker seg ro, late dager og føle seg i takt med naturen. Øya har også et rikt fugleliv.

Rott består av to øyer som er bundet sammen av en landtunge. På den ene er det bebyggelse og den andre er hjemsted for utallige måker. Den sistnevnte er fredet på sommerhalvåret på grunn av fuglelivet.

I dag kan øya reklamere med en fast boende, men det har ikke alltid vært slik. Rundt 1920 hadde de rundt 50 og det var omkring 9 gårdsbruk på øya. Da var det egen skole, butikk og de hadde også postnummer og hadde en egen valg krets.

Fraflyttingen startet etter 2.verdenskrig, og i 1964 var det bare en elev igjen på skolen. Da bodde det 15 stykk her. En liten oppblomstring på folketallet kom på 70-tallet, men fra da  har innbyggertallet sunket fra år til år.

Bygningene som i dag står blir brukt til ferieboliger og øya kan også skimte med egen pub, arrangementlokale og flere utleie enheter.

For å komme seg til dette øyparadiset må du ankomme i egen båt. Fra Tananger tar det omlag en halvtime, men fra Stavanger går det nok omlag en time. Blåser det kraftig kan det være en tøff tur.

 

 

Et oversiktsbildet over innseilingen:

 

Når vi ankommer så støter en på dette kjekke båt skuret som forteller at en har ankommet øya, og med et kart som viser øya i sin helhet.

 

Innseilingen:

 

Fra kaien går det en grusvei. Det må nevnes at det finnes ingen biler på øya.

Huset du ser er det gamle skolehuset. Det brukes i dag til arrangementer, og ikke minst hovedsete for den årlige Rockefestivalen “Rott Rock” som finner sted hvert år i august. Ta gjerne en titt inn på web siden HER.

Skolehuset ble bygget i 1875 men har blitt rehabilitert de senere årene og satt tilbake i slik det var når det var nytt.

 

Litt pynt utenfor det gamle skolehuset.

 

Når en går rundt på øya finner en mange gamle hus og bygninger som i dag brukes til feriehus.

Det eldste huset som er her i dag er fra 1850 tallet.

Første gang Rott er nevnt i historien er helt tilbake til 1187 i Sverres saga, fra et lite slag som fant sted mellom Jon Kuvlungs folk og Kong Sverres Birkebeinere. Det sies på munne at det er dette som satte Tananger på kartet i sin tid.

 

 

Som nevnt innledningsvis er det kun en person som bor fast på øya. Denne personen deler hjem med over hundre sauer som en treffer på overalt.

 

 

Vi var så heldig å treffe på betjeningen for “pubben”, selskapslokalet og utleieleilighetene og fikk en fin omvisning her. Lokaler ligger helt i sjø skorpen, og har en fantastisk beliggenhet. De har en egen facebook side som du finner HER:

 

Selskapslokalet:

 

I slike omgivelser blomstrer også kreativiteten. Her var vi så heldig å få et innblikk i en snekker sin hverdag. Hans spesialitet er bord som er utformet som en robåt i alle former og fasonger:

 

 

 

Stemningsbilde fra kaia:

 

Øya ligger i det fjerne:

 

 

 

Turen ble avsluttet med en herlig solnedgang.

 

Tusen takk Rott for en herlig opplevelse. Ro, koselige folk og en spennende titt.