Halloween – en tradisjon igjen…..

Hei dere.

Tenk – i dag er det Halloween.

Tross om vi her i huset har kun en tradisjon igjen av feiringen, må jeg si at jeg savner kostymer, litt liv og røre i huset og ikke minst skummel mat og oppdekking med like skumle ting.

Poden skal trene, så det blir nok ikke noe mer enn å ta imot barn i alle slags kostymer her. De er jo veldig søte når de ivrig forteller hva de skal være, og jeg må fortelle at det kunne jeg se. Ikke det at jeg så veldig kjent med hva alle skikkelsene heter. 

Så tilbake til tradisjonen som jeg enda har klart å holde. Nemlig utskjæring av gresskaret. Tror poden også forventer at det må vi ha, siden han ivrig blir med på denne aktiviteten. Dermed fikk vi en koselig stund med mye latter og prat i går ettermiddag. 

Når kvelden kommer i morgen setter vi det ut med et lys i, så håper jeg at de skumleste av de skumle kommer på besøk. Godteri er kjøpt inn så vi er klar. Håper noen kommer dinglende litt sent, slik at han kan få være med på litt av utleveringen.

Feirer dere Halloween? 

Legger ved bilde av gresskaret vårt. Under bildene har jeg lagt ut hvorfor vi feirer Halloween.

Ønsker dere en flott dag, ettermiddag og kveld:)

 

 

Hvorfor feirer vi Halloween. 

Det var ikke før år 2000 at det skikkelig begynte å bli en feiring i Norge, importert fra USA.

Feiringen strekker seg langt tilbake i tid, over 2000 år. Den har sitt opphav i forskjellige religioner og skikker, men man anser den keltiske høsttakkefeiringen for å være den mest innflytelsesrike.

Den 31. oktober feiret det keltiske folket som bodde på de britiske øyene og Nord-Frankrike, overgangen til et nytt år. I følge kelterne døde det gamle året den siste dagen i oktober, og de iboende kreftene i det nye og det gamle året var ikke sterke nok til å holde de underjordiske kreftene borte fra jorden. Derfor regnes natten til 1.november som en hjemsøkt natt.

Samtidig markerte kelterne overgangen fra sommer til vinter med høsttakkefest som hette Samhain

Denne natten returnerte spøkelsene til jorden for å skape bråk og ødelegge avlingen. Bøndene tente store bål for å skremme bort de onde åndene. De døde ferdet på jorden i følge med nisser, alver og annet skramt. For å ikke bli gjenkjent av spøkelsene tok irene på seg masker da de forlot husene sine. Det er slik tradisjonen med å kle seg ut kan ha oppstått.

Samtidig skal de ha samlet inn mat til høsttakkefesten og ha gått fra dør til dør for å spørre etter brensel. Av dette kan godteriutdelingen ha sin opprinnelse fra.

Andre religioner har også innflytelse på tradisjonen, men det er irene som brakte tradisjonen over til USA på midten av 1800-tallet, da sultkatastrofen rammet Irland og nærmere 700 000 irer immigrerte til USA. Mens feiringen hadde dødd ut i protestantiske land, hadde den overlevd i Irland.

Mot slutten av 1800-tallet ble feiringen modifisert til slik vi kjenner den i dag, men på 1930-tallet møtte den igjen motstand. Det ble drevet kampanjer mot feiringen. Mødre fikk imidlertid ufarliggjort skikken ved å rette den mot de yngste barna og invitere de utkledde inn i huset for godteri.

Slik ble Halloween til den tradisjonen vi kjenner i dag, og etter hvert fant feiringen veien tilbake over Atlanterhavet med kommersielle krefter, og til Norge på 2000-tallet. 

#halloween #gresskar 

 

Tilbakeblikk på uken som har gått – uke 43

En ny herlig uke er over. Uken har vært rolig med koselige stunder. Uken sluttet med en kjekk reise.

Her kommer mitt overblikk over uken som har vært:

 

Høydepunkt:

Helgeturen min til Den Haag. Herlig by som jeg tror jeg kan besøke igjen og igjen. Jeg har laget noen korte innlegg av turen HER, HER og HER. Et mer utfyllende innlegg kommer senere i uken.

Øyeblikk:

Tirsdag var det igjen fotballkamp for poden. Når de vant denne kampen topper de puljen. Herlig stemming før, under og etter kampen. Hadde en strålende fornøyd gutt med meg hjem.  Du kan lese om den HER.

Flause:

Å være turist kan være en liten utfordring før en vet hvordan alt fungerer. Vi skulle ta trikken ned til stranden, og klarte ikke på veien ned å finne ut hvor vi betalte. Vi satt så langt bak at vi ikke så at sjåføren tok I mot betaling. Det endte med at vi kjørte “gratis” på turen ned. Når vi da skulle tilbake igjen oppdaget vi at vi betalte fremme med sjåføren, men han tok selvfølgelig ikke kort. På grunn av det hele tiden var kontroller oppfordret han oss til å gå av for å ta ut penger. Vi ble jo ikke “hevet” av, men følte det litt slik.

Trening:

Igjen en rolig uke på treningsfronten. To spinningtimer. Å traske I Den Haag velger jeg å sette litt under trening, da det er mye gåing å være på tur.

Innkjøp:

Taxfree varer og litt snop.

 

Farvel til Den Haag for denne gang..

Hei dere.

Sitter nå på toget på vei til flyplassen. Vi har hatt en kjekk helg med mange opplevelser. Det har rett og slett vært en helg med god mat og drikke, litt kulturelt, litt shopping og litt velvære.

 

En herlig by som er enkel å ta seg rundt i, til fots og med kollektivt.

 

Legger ved et bilde som jeg tok i går kveld. I bakgrunnen ser dere The Penthouse som har en bar/restaurant på toppen i 42. Etasje.

 

Ha en fortsatt fin søndag:))

#denhaag #nederland #reiseglede #storby

Helgetur til Den Haag….

Hei dere.

Nå sitter jeg her med kaffe i koppen og bare gleder meg til helgens utflukt. Kofferten er pakket og passet er funnet frem.

Vi er en liten jentegjeng som skal tilbringe helgen i Den Haag, da vi var så heldig å vant noen billetter med KLM i fjor høst til Schipol. Grunnen til vi valgte Den Haag, er at vi i fjor var på en helgetur hit og det er like enkelt som å komme seg til Amsterdam. Byen er mindre og veldig koselig, så vi ønsket oss tilbake for å oppleve mer av hva byen har å tilby.

Vi har ingen konkrete planer, så det blir i grunnen bare en kosetur. Byen har mye historie, så kanskje blir det litt museum, og å se mer. I fjor hadde vi en kanaltur, som virkelig kan anbefales hvis du gjester byen.

Så dere, det er helg! Og hva er vel ikke bedre en å starte med litt sommerfugler i magen og spenning over hva helgen har å tilby?

Ønsker dere en toppers fredag:)

 

 

Den Haag er den tredje største byen i Nederland etter Amsterdam og Rotterdam og ble grunnlagt i 1248. Byen ligger sørvest i Nederland og er provinshovedstad i den nederlandske provinsen Zuid-Holland. Den Haag er en del av storbyområdet Randstad, som også omfatter Amsterdam, Rotterdam, Utrecht samt byene som befinner seg i det kvadratet.

I Haag har landets regjering og parlament sete og kongehuset har sin residens og sine kontorer her. Videre finner man her alle ambassader og de fleste departementer, såvel som Høyesterett. Politisk sett er Haag den viktigste byen i Nederland, men i henhold til grunnloven er det likevel Amsterdam som er Nederlands offisielle hovedstad.

En rekke internasjonale byråer og organisasjoner ligger i Haag, som for eksempel Den internasjonale domstolen og Den internasjonale straffedomstolen. På grunn av disse institusjonene er Haag også den juridisk viktigste byen i FN.

Haag har også museer som de Gevangenpoort (1400-tallsfengsel), Gemeentemuseum, Mauritshuis med malerier av både eldre og nyere malere (bl.a. kjente bilder av Rembrandt og Vermeer) og Mondrianmuseet. Miniatyrbyen Madurodam ligger like i nærheten. Også bade-/strandstedene Scheveningen og Kijkduin er innen rekkevidde.

Siden 1500-tallet har storken vært et symbol for Haag, og den gjenfinnes i det nåværende byvåpenet.

#reise #denhaag #Nederland #reiseglede #turist

15 år og hjemme alene i helgen?

Hei dere.

I denne uken har vi hatt en liten diskusjon her hjemme. I morgen reiser jeg for helgen til Den Haag, og det som er normalt er at poden denne helgen skulle vært hos faren. Han er bortreist, dermed skal han tilbringe helgen hos besteforeldrene.

Jeg vet at han kommer til å storkose seg, som han alltid gjør der, men diskusjonen har gått livlig for seg her hjemme. Hvorfor kan han ikke være hjemme alene? Han er jo 15 år, nesten 20 som han argumenterer med.

Å forklare at jo jeg stoler på ham, men det er ingen god ide er ikke lett alltid. Å, jo jeg stoler på ham, men tror jammen meg ikke jeg hadde hatt hele roen og klart å senke skuldrene hvis han hadde vært hjemme alene. Det hadde nok gått godt, men allikevel. En vet en aldri.

Jeg har også tenkt hva alder tror jeg at jeg hadde roet meg med at han var hjemme alene? 

Når jeg tenker etter kan jeg huske hvor stor og ansvarsfull jeg følte jeg var på den alderen. Det er nok samme tilfelle med våre små….. 

Jeg regner med at denne diskusjonen kommer vi til å ha flere ganger. Så spørs det da, hva tid blir jeg komfortabel med at han er alene….. 

#ungdom #familie #mamma 

 

Pizza 28 Stavanger – en koselig kveld.

Hei dere.

I går var vi en liten venninnegjeng som samlet oss på Pizza 28 i Stavanger for å slå av en drøs sammen med en god matbit. 

Veldig koselig og praten gikk livlig.

Vi visste ikke at annenhver onsdag er det quiz i lokalet, så det var stor stemning og live musikk. Vi kom midt inne i quizen, så vi hadde ikke anledning til å delta, men det var visst noen som vant for det.

Pizza 28 ligger nå i Øvre Holmegaten og har selvfølgelig et bredt utvalg av pizza i tillegg til andre retter. Valget vårt falt på pizza, siden vi har hørt så mye skryt av den. Den skuffet ikke kan du si.

Så er du i Stavanger kan jeg trygt anbefale denne plassen. Her får du god mat og en herlig atmosfære. 

Pizza 28 har historie helt tilbake til 1973, og var Stavangers første pizza pub. Den lå i Breibakken 28, derav kom navnet. 

Pizza 28 ble drevet i disse lokalene helt til 1995, da ble driften lagt ned.

I august 2014 var det klar for ny restaurant, og denne åpnet i Øvre Holmegaten. Det er lagt vekt på trivsel og atmosfære, og alt interiør er designet med tanke på komfort og akustikk. 

Jeg legger ved noen bilder og ønsker dere en flott torsdag.

Det siste bildet forteller historien i sin helhet, og denne er siste siden i menyen.

 

 

 

#pizza28 #stavanger #Rogaland #restaurantstavanger #restaurantanmeldelse

“Når det regner fra lyktestolpene”

Hei dere.

I går var podens siste og avgjørende kamp for i år. Og ja, de vant, og dermed toppet de puljen. Kan jo si at det var jubel i heimen.

For oss foreldre, ble det jo en litt våt affære, men ville ikke vært det foruten.

Vi hadde jo i grunn vært kry uansett resultat, men det er jo herlig å se gleden, stoltheten og samspillet dem i mellom. 

Overskriften er hentet fra en sang som er skrevet og fremført blant annet fra far til en som har gått i klassen til sønnen min. Det var en tid hvor alle gikk og nynnet og trallet på sangen. Dere kan se den HER. Synes den er litt koselig…. og ja i går så det faktisk ut som det regnet fra lyktestolpene. 

Ha en fantastisk onsdag….

#fotballkamp #regn

 

 

Tilbakeblikk på uken som har gått – uke 42

Ny uke og nye muligheter. Atter en uke tilbakelagt, og igjen har jeg en fin uke å se tilbake på.

Det har i grunnen vært en rolig uke, men det er herlig innimellom.

Her kommer mitt overblikk over uken som har vært:

 

Høydepunkt:

Oi. Som sagt har det vært en stille og rolig uke, men fin. På lørdag var jeg en herlig tur rundt Hålandsvannet som ligger i Randaberg Kommune. Herlig høstvær og fikk samlet tanker. Turen kan du lese om HER.

Øyeblikk:

Tirsdag var fotball laget til sønnen min på tur til Jørpeland for å spille kamp. Tross regn og surt vær hadde vi en herlig tur med en lystig gjeng av foreldre og spillere. Tross om kampen endte uavgjort og spenningen står i taket til neste kamp, var vi alle fornøyd med kampen.

Flause:

Tror faktisk jeg har klart meg uten noen flauser denne uken. Igjen er det jo helt fantastisk. Begynner å bli ganske så god til å ikke ha flauser nå.

Trening:

Hadde en liten avtale med meg selv om å trene litt mer, men det ble faktisk litt mindre. Aja, fikk til en spinningtime, en styrketime og en del småturer i nabolaget her. 

Innkjøp:

Har fått handlet meg nye sorte skoletter. Det er et must på vinterhalvåret for min del.

Hendelser som jeg vil trekke frem:

Jeg var ikke på begivenheten, men det var avduket et veggmaleri på Kannik Skole. Fantastisk initiativ som du kan lese om HER.

#tilbakeblikk #øyeblikk #familie #mamma

Jeg ønsker meg min egen “Roberto”

Hei dere.

Jeg har de senere åra observert disse flotte, rolige og arbeidsomme små skikkelsene som på en snikende måte tusler avgårde og gjør hverdagen enklere for de som er de lykkelige eierne. Ja, jeg er litt misunnelig, spesielt når jeg hører fordelene. 

En slipper jo selvfølgelig å klippe selv, og plenen blir fantastisk etter som en kan stille de inn på at de tar en tur annen hver dag eller noe slik. Det hadde vært noe for min mosegrodde plen. 

Kjært barn har mange navn sies det, og det kan en si om denne skikkelsen og. I min bekjentskapskrets tror jeg vi både har Rolf, Raffe, Bulder og Petter som gjør en strålende jobb.

Hvis jeg en gang skulle fått meg et slik vidunder tror jeg ville hatt et mer eksotisk innslag, som Roberto. Tror det hadde passet perfekt.

Siden jeg har en ganske så liten plen tror jeg nok og at Roberto hadde fått mye hvile. Rene luksustilværelsen. Så “Roberto” du er hjertelig velkommen hjemme hos meg. 

Har dere et slikt vidunder? Og hva kaller dere han eller henne?

#gressklipper #hage #gartner