Surfekurs på Hellestø stranden

Har du noen gang drømt om å sufe på bølgene?

Nå har du en utrolig mulighet på jærstrendene. Tenk at Surfschool.no holder “dropin” kurs hver dag i sommer som du har mulighet til å delta på. Det er bare å møte opp.

Vi måtte jo teste dette og møtte opp  søndag spente, litt skremte men mest forventningsfulle. Vel, tanken på hva hadde vi gitt oss ut på streifet vel oss litt innimellom fra beslutningstidspunktet til vi prøvde å “catche” bølgene, men jeg kan forsikre deg at det ikke var skremmende i det hele tatt.

Vi hadde en utrolig flink og kunnskapsrik instruktør som viste og forklarte oss alt vi trengte å vite før vi gikk ut i vannet. Han hjalp oss med å finne bølgene, og hvordan vi skulle gjøre det. Først liggende på brettet, og deretter hvordan vi skulle reise oss opp.

Det var små bølger denne dagen, men vi fikk innføring i hvordan  de grunnleggende tingene, slik at når vi neste gang låner et brett og det er mer bølger så tipper jeg at jeg også  å ri bølgende stående. Jeg klarte kun å komme meg opp på huk denne gangen, før jeg seilte av brettet. Øvelse gjør mester, så jeg kommer absolutt til å prøve igjen.

Surfschool.no opererer slik at de forflytter kursene og utlånet etter bølgene. De sjekker forholdene dagen før for endelig å bestemme seg hvor de beste forholdene er. Vi endte på Hellestøstranden som er en strand i Sola Kommune og ligger sørvest for Stavanger Lufthavn. Den er litt mindre enn Solastranden, men utrolig fin. Sjekk gjerne innlegget mitt HER og HER om stranden. Ellers ser jeg at de ofte også er på Bore stranden.

Hver dag om sommeren har du mulighet til å delta på kurs, og de starter normalt klokken 10. og er drop inn kurs.  For 390,- får du være med på et to timers kurs, låne utstyr og så kan du ha utstyret resten av dagen hvis det frister. Fantastisk tilbud må jeg si. Er du ikke enig?

Jeg legger ved noen bilder og håper du liker de.

 

 

Oss spente og forventningsfulle:

 

 

 

 

Et stemningsbilde

 

Etter kurset:

 

 

De holder til ved nedgangen til Hellestø stranden, og enkle og se.

Undeknuten – en fin liten topp i Sandnes Kommune

Ønsker du deg en snev av høyfjells følelse, men ikke ønsker å gå så veldig langt kan absolutt Underknuten anbefales.

Denne toppen ligger i Sandnes Kommune og starter ved friluftsområdet ved Tengedalsvannet. Turen tar omlag 2,5 time står det, og er omlag 6-7 kilometer lang på rundturen. Vi brukte i underkant av 2 timer og holdt rolig tempo med en liten stopp på toppen.

Terrenget opp er en kombinasjon av grusvei, sti, beitemark, ur og på for å komme til toppen må en klatre litt. Så ha gode sko.

Når en når toppen har en utrolig utsikt over området, og kan skimte Lysefjorden, samt fjord og fjell i mils omkrets. Så turen opp er absolutt verdt utsikten.

For å komme deg til Tengedalsvannet hvor turen starter, kjører du på motorveien (E39) fra Stavanger i retning Sandnes. Når du har passert avkjørelsen til Sandnes Sentrum kjører tar du av på 516 mot Hommersåk. Helt til du kommer til en rundkjøring med skilt til Høle mot høyre. Her kjører du mot Høle, og holder deg på denne veien helt til du har Tengedalsvannet på venstre hånd. I enden av vannet er det et friluftsområdet som du kan parkere. Her er det som regel en del biler, telt og bobiler parkert.

 

Jeg legger ved noen bilder og håper du liker de.

 

 

Her er utsikten fra toppen:

 

På veien opp er det en del grusvei som er lett å gå:

 

Men og traktor veier:

 

Se denne karen jeg møtte på. Var han ikke søt?

 

 

Her ser du Undeknuten, og det er her du skal opp. Du må gå rundt, for da blir det litt slakere og litt mer fremkommelig.

 

Her følger du bare jordet bortover hvor pilen viser. Det går litt kuer og gresser, men de var fredfulle og litt nysgjerrige.

 

Her er gjengen:

 

På dette området her er det mulig å tråkke i skitt – som jeg gjorde. Så vær litt obs.

 

Starten på stigningen mot toppen:

 

…. og gevinsten. Det første bilde er tatt mot høyre og dette mot venstre. Fantastisk utsikt:

 

På vei ned igjen valgte jeg rundtur istedenfor å gå samme vei tilbake. Her var det en del fine utkikksposter:

 

Litt terreng, som kan være vått. Gikk greit å hoppe fra stein til stein:

 

Jeg håper du likte turen. En tur jeg virkelig kan anbefale.

 

 

Olje og sild er Stavanger – men hva mer?

Når en i dag tenker på Stavanger, så er det oljebyen som kommer opp hos de fleste. Noen forbinder også byen med silden som var hovednæringen før oljen.  Men visste du at Stavanger faktisk kom på kartet i 1843 da Misjonshøyskolen ble grunnlagt av Det norske misjonsselskapet?

Formålet med høyskolen var å utdanne prester og lærere for misjonærstillinger i andre deler av verden på vegne av den norske kirke. Dette medførte også til at skolen var den første norske høyskolen med fokus på verden utenfor Europa. Så tidlig som på 1860 tallet hadde den afrikanske studenter og den ga også muligheter for presteutdanning for ungdom fra fattige lag i befolkningen.

Skolen er også den tredje eldste for selvstendige institusjonen for høyre utdanning i Norge, og den kommer etter Krigsskolen fra 1750 og Universitetet i Oslo fra 1811.

I dag er skolen en del av VID, altså vitenskapelige høyskole som har et tilbud innen teologi, religion, kultur og samfunn.

Du finner skolen på Misjonsmarken, et steinkast fra Stavanger sentrum. Her ruver de eldre bygningene majestetisk og en føler en er på en spesiell plass. I bakgrunnen av disse bygningene er det nå bygget et fint nybygg som i dag er skolens kjerne.

Jeg legger ved noen bilder og håper du liker de.

 

 

 

Utenfor hovedbygningen er det en statue av John Haugvaldstad som var en norsk legpraktikant. Han ble også kalt en biskop for de troende haugianerne i distriktet. Han var født på Rennesøy men flyttet senere til Stavanger. Haugvaldstad reiste omkring som legpredikant på Vestlandet og Sørlandet. I 1814 slo han seg ned som farger i Stavanger, der han blant annet startet flere fabrikker. I 1834 opprettet han oppdragelsesanstalten Josephines stiftelse i Stavanger. Haugvaldstad var en av initiativtagerne da Det Norske Misjonsselskap ble stiftet (1842).