Nå må vi skjerpe oss!

Nå har vi alle mann nærmest levd i dvale i et år. Er vi i starten (forhåpentligvis ikke) midten eller er slutten i sikte på pandemien, det vet vi ikke. Men vi håper, vi har drømmer og fantaserer på det livet vi egentlig skulle ha levd nå. Dette gjelder uansett alder, gammel eller ung.

Jeg skal ikke hevde at noen aldersgrupper har det bedre enn andre, men jeg tror at de fleste av oss har ofret mye eller i hvert fall noe.

SoME ansvarlig i TV2 nyhetene kom med et litt tankevekkende innlegg her til oss, ja oss som er litt oppi årene – altså 40 +. Det handler om god folkeskikk og ikke hetse med andre. Hun antyder unge da, men jeg regner med at det gjelder generelt selv om hun har fokuset på de unge i denne artikkelen. Du bør lese den for den er god og en virkelig tankevekker.

Du kan lese innlegget HER. Godt og reflektert skrevet.

Den fikk meg og til å tenke på meg selv i den alderen. Ung og lovende og følelsen av å ha verden for mine føtter. Vel, sikker litt usikker, snublende til tider men full av pågangsmot. Og så stopper verden opp. Hva hadde jeg gjort, hva hadde jeg følt?

Nærmest isolert, restriksjoner på alt jeg i grunnen setter høyt og kanskje ingen mulighet til å ha kontakt med familien som er en trygg havn.

Jeg må innrømme at jeg synes de unge i dag har vært fantastiske når det gjelder fellesskapet og ofret mye av en tid de ikke får igjen. Du sier kanskje ja men det har vi alle, og ja det har vi. Men som litt oppi årene så har jeg fått litt mer ro, jeg har prosjekter her hjemme og kan gjøre nesten som før utenom noen få ting. Vel, reiser og slik må jeg nok bare drømme om, men det er mulighet med alternativer for meg som liker både å reise og naturen her hjemme.

Så med dette sier jeg bare, hatten av for oss alle. Vi er gode, om vi er gammel eller ung. Men la oss vise medmenneskelighet og godhet istedenfor å hetse og dunke noen ned. Vi sliter alle med vårt.

Grønt er skjønt og litt skudd

Rene vårstemningen her i Stavangerland i dag. Sol, vindstille og ja, og blir du som meg litt yr av slikt vær så kan du lett bomme på bekledningen. Det gjorde jeg i morges. Men gikk i grunnen bare litt raskere så gikk det greit for det.

I slikt vær så forventer jeg jo at vi er litt lenger mot sommer og mer inni vår enn vi egentlig er. Dermed så blir jeg litt overrasket når det ikke er så grønt som jeg tror i tankene mine. Høres jo ut som jeg ikke er noe ute, men jeg er som regel på en tur hver dag. Men solen, den får meg til å tro. Merkelig det.

Så tross om det var lite grønt så er det på denne tiden at jeg gleder meg over hver grønne flekk. Om det er mose, noen få spirer – i grunnen alt som er grønt. Det som ikke er kommet frem enda, vet jeg ligger litt i dvale og snart spretter det opp. Det gleder jeg meg til. Herlig tid dette, den ventetiden.

Jeg legger med noen bilder og håper du liker de.

 

I grunnen det første tegnet. Herlig følelse når de spretter opp.

 

 

 

Og noe fra i fjor:

 

Tror ikke det blir så mye blomstring på denne som henger her. Temmelig stabil vekst tipper jeg.

 

 

 

 

Stemningsbilde fra stranden i nabolaget mitt. Snart er det full aktivitet med bading, familier som griller og unger som leker i vannskorpen. Herlig.

 

Så ønsker jeg dere en fantastisk søndag. Kos dere så best dere kan. Håper dere alle har like fint vær som oss. Hvis ikke – husk at det er mulig å ta turen hit:) Stor klem fra meg.

Vet du hva Preikestolen egentlig het?

Kjent barn har mange navn sies det, og Preikestolen har jo de senere årene blitt temmelig kjent.

Fra gammelt av og lokalt ble platået kalt “Høvlatonnå” eller “Hyvlatonna”  som betyr skjærejernet på en høvel.

Men når en kjent person besøker bygda, og tar seg bryet med å gå opp på platået av nysgjerrighet. Ja da kan en ikke vente annet enn at en endrer navn når han synes at det fra Lysefjorden så ut som en Preikestol.

I 1901 reiste Ths.P.Randulff,  med “Oscar ll” til Lysefjorden. Han oppdaget den merkelige “stolen” som han ble fasinert av, og det sies at det var kaptein Hana som viste ham den. Dette gjorde at han tok en fottur oppover og møtte en bonde fra området som viste ham “Høvlatonnå” som han mente  var platået han leita etter.  Fra den dagen av ble den hetende Preikestolen, tross om den allerede hadde et navn.

Ths. P.. Randulff var Banksjef og bosatt i Stavanger, og på en måte var det han som satte Preikestolen på kartet siden det fra da var starten på turist trafikken for å se platået.

Selve Preikestolen ble faktisk dannet for  10 000 år siden. Da lå det en isbre i Lysefjorden og presset på fjellet. I sprekkene trengte det vann inn i berggrunnen og vannet frøs til is og sprengte løs granittblokker. Og dette er grunnen til at dette platået eller fjellknatten er slik den er i dag.

Det er også fundert på om Preikestolen noen gang kommer til å løsne og ramle ned. Fra et gammelt sagn sies det at når syv søstrer gifter seg med syv brødre fra samme distrikt, da faller Preikestolen ned. Det har jo ikke skjedd til nå, og vi håper jo at dette ikke kommer til å skje.

 

 

 

Preikestolen er på en høyde herfra på omlag 600 meter. Fjellplatået er 25×25 meter.

 

Nå venter bare lottoen på meg i morgen….

Først av alt vil jeg takke “Ut i friluft” for pakken som kom i posten. Sitteunderlaget og en så koselig lapp. Nå kan jeg ut i det fri, ta bilder og sette meg ned og bare nyte den herlige naturen vår. Dette kommer nok til å bli masse brukt, og som du skriver. Lett å ta under jakken. Ja det er det.

Jeg var med i en utfordring som du kan se HER.

Grunnen til at jeg føler at nå venter kun lottoen er at jeg føler meg så heldig. Først var det Vibbedille som sendte sønnen for å levere “gevinsten” til meg, og så pakke i posten dagen etter.

Krysser fingrer jeg og bare venter på kronerullingen fra lottoen i morgen.

Ønsker dere en fin kveld. Jeg har funnet frem godstolen og tipper at jeg blir værende her etter en hektisk uke.

Stor klem til dere alle fra en glad og fornøyd meg.

 

Tusen takk Vibbedille

Hei og god kveld i stuen.

Nå har jeg landet i stolen her. Har hatt en fin dag, litt shopping, litt cafe besøk og litt besøk. Det er kos, for det minner litt om før i tiden da slik ble gjort daglig. Litt greit å glemme tiden av og til, selv om en nesten blir minnet på den på hvert hjørne.

I kveldingen, når jeg hadde kommet hjem ringte det på døren med leveranse av det under. En flott og kjekk ung mann leverte gevinsten min fra Vibbedille, og sa at han trosset moren sin som sa han bare kunne legge gevinsten i postkassen. Men det regnet som han sa og da kunne han ikke risikere noe.

Så jeg er lykkelig, både for besøket og for å vinne noe så spennende som forhåpentligvis blir noen påskekyllinger. Jeg skal selvfølgelig legge ut resultatet når den tid kommer. Håper at jeg ikke er for kreativ, da får jeg vel beskjed fra Vibbedille. Tusen takk, for både leveransen og pakken. Jeg ble kjempeglad.

Lurer du på hvem Vibbedille er kan du gå inn på Bloggen hennes HER. Det er en koselig, frisk og flink strikkedame fra Stavanger område. Vel hun er flink til mange ting, og det finner du ut hvis du følger med på bloggen hennes. Jeg glemte nesten å nevne at hun er en dame med et stort hjerte også.

Når følelsene blir husket

Hei i kvelden.

Håper dere har hatt en fin dag. Her blåser det litt, regner og er skikkelig surt i dag. Men gradestokken den viser pluss, og jeg får en følelse over at vinteren er i ferd med å glippe. Men jeg kan ta feil.

I helgen hadde jeg et innlegg om Turistforeningen som nå har startet digitale kurs i friluftsliv i forskjellige nivåer. Genialt synes jeg og du kan lese om det HER.

I den forbindelse ble det noen kommentarer, og i et at svarene mine kom jeg til å mimre tilbake til mine barneår. Vi var nemlig en av de heldige som etter en tid i telt byttet ut dette i combi camp. Ikke like fint som camping vogn, men fint var det. Vi var temmelig stolte når vi ferierte på kryss og tvers av Norge, Danmark, Tyskland og Sverige.

Jeg vet at vi har mange fine minner, og turene var utrolig spennende. Men det første jeg tenker på når jeg tenker tilbake til de turene er lukten. En spesiell plastikk lukt. Og alt luktet slik inni dette teltet. Vi hadde et lite minikjøkken på utsiden og maten fikk også en snev av denne eimen i seg.

Har i grunnen  mange slike minner. En har hatt det kjekt, men så husker en bare et glimt av det men noe som i grunnen er lite har fått all fokusen.

Jeg hadde også et annet innlegg fra Sola stranden hvor jeg på vei hjem kjørte feil vei og havnet til en liten kirke og et litt stort bygg. Var temmelig overrasket for jeg hadde ikke sett dette før trodde jeg, men når jeg tenkte på det så kunne det være en plass jeg hadde vært i min barndom og feiret St.Hans. Jeg husker sanddyner og så husker jeg snopeposen jeg hadde fått til hele 5 kroner. Jeg hadde aldri hatt så mye snop før. Les gjerne innlegget HER

Så i kveld har jeg sittet og tenkt litt på slike løse tråder og prøver å huske. Kanskje kommer jeg på mer, men det er jammen meg ikke sikkert. Har du noen slike minner?

 

Jeg visste det…

Jeg kom over en artikkel i “I Form” i dag hvor overskriften var at kvinner trenger mer søvn enn menn. Interessant tema, da jeg ofte har hørt at det kan stemme uten å nevne på hvilke arenaer.

Det ene punktet var at kvinner bruker en større del av hjernen, og det bunner i at vi trenger mer hvile. Hvis jeg hadde vært mann nå så hadde jeg nok bare flirt litt og vært ferdig med det. Men som kvinner flest må jeg jo fundere på dette da. På hvilke måte gjør vi det?

Er det alle bekymringene vi har som utgjør denne ekstra tankegangen? Ja du vet om vi er bra nok, om alle rundt oss har det bra, tråkket jeg på noen tær, kunne det jeg sa misoppfattes og ja listen kan være lang.

Burde vi gjerne gjøre som menn, la bekymringer fare og ikke tenke og gruble så mye? Det kan jo gjerne være en fordel for både oss selv og til og med menn dette. Og når vi sover mindre så får jo kanskje de ekstra timen vi trenger.

Hva tror du?

Kreative løsninger kan ta overhånd

Hei der. Håper dere har hatt en fin dag. Her har jeg fått gjort litt av hvert. Sjakkrunden gikk som forventet og jeg trenger nok ikke fortelle deg resultatet. Samme resultat som i fjor. Ellers har jeg fått luftet meg litt med en frisk tur her i området. Det å få luftet hodet litt og å fylle på med ny kreativitet gjør godt selv om den kreative biten tror jeg ikke at jeg trenger for øyeblikket. Du skjønner at jeg har innsett at  jeg av og til kan være litt vel kreativ.

Som i går for eksempel.

For noen uker siden fant jeg to lamper på Finn som de skulle gi vekk. Jeg heiv meg rundt og kavet til meg lampene, hentet de og har hatt de liggende. Skulle egentlig ha de i stuen som jeg har pusset opp, men der ble det en annen løsning. Jeg skal vise dere stuen siden, da jeg har pusset den opp med ny farge, ny sofa og litt “stasj” til skikkelig budsjett. Gled dere. Jeg har noen få småting som  må fikses først.

Siden de ikke blir brukt i stuen har jeg bestemt å ha disse lampene på kjøkken og gjerne bytte ut en “glam” lampe i trappeoppgangen. Litt usikker.

Den som skal være på kjøkken bestemte jeg meg for å male, så maling, pensler og det jeg trengte ble kjøpt inn for om lag en uke siden. Tross innkjøpet har jeg fundert litt på ledningen som ikke kan være i veien når jeg maler. Hva gjør jeg med den? Så i går slo kreativiteten inn og  tv stolen min ble offer for prosjektet. Veldig fornøyd helt til jeg fant ut at når en maler ja da må det tørke også.  Det hadde jeg ikke tatt med i beregningen.

Tross lur løsning, se bilde, var jeg litt lett irritert da jeg måtte finne meg en annen tv stol i går. Men fargen ble fin og jeg er veldig fornøyd. På bilde er det bare tatt et strøk, dermed litt ujevnt.

 

 

 

Sjakk matt! Eller?

Ja nå sitter jeg her og venter på at poden skal komme hjem. Han har nemlig lovet å ta et slag sjakk med meg. Kan du tenke deg?

Jeg synes det er kjekt av og til, les en gang i året kanskje, å spille. Ikke er jeg ekspert, vil vel mer putte meg på andre siden av den skalaen.  I forhold til meg har jeg en annen ekspert i huset, nemlig poden.

Nå jeg har mast om vi ikke kan ta et slag, og han har sagt ja. Da smiler jeg. Kjenner jo at spenningen stiger etter hvert som tiden nærmer seg. Klarer jeg å putte inn støtet på nybegynner flaksen min i dag? Gjorde ikke det for et år siden, men..

Må nevnes at det er mitt nivå på spillingen som gjør at han ikke synes det er særlig spennende.

Sjakkbrettet vi skal bruke i dag kommer fra Hellas. Det er i keramikk, og kan ved en velt knuse, så de er utrolig skjøre. Men flotte er de. Hvis de går i stykker er det mulig å sende de til produsenten og få nye, vederlagsfritt. Det har vi en lapp på. Har nok testet ut hvor skjøre de er og kan si at det funker med superlim også.

Jeg har kanskje nevnt tidligere at å reise på tur med poden byr ikke på tom lommebok. Han trenger ingenting hvis han noen lignende ting fra før. Når vi reiste på øyhopping var det dette brettet og sikkert litt snop fra tax free butikken han kom hjem med den gang.

 

 

Friluftsnysgjerrig? Men litt usikker?

Hei dere og god søndagsmorgen.

Vel blåst Melodi Grand Prix og jeg må si at når jeg hadde tørket av meg litt tristhet av at guttene jeg stemte på i første runde ikke kom videre må jeg innrømme at det var nok den beste som vant. Foruten en fantastisk melodi så ble jeg rørt til tårer.

Dere som har fulgt meg her vet at jeg titt og ofte tar meg en liten tur ut i den vide naturen. Både på litt lengre turer (dagsturer) og litt kortere. Men for å være ærlig så har jeg enda ikke tatt med meg telt, overnattet en natt eller flere. Det har alltid fasinert meg, jeg har tenkt på det men så kommer denne usikkerheten snikende frem og så blir det en litt bedre seng istedenfor.

Her om dagen var jeg innom Turistforeningen sine sider, og her ser jeg at de har laget små digitale kurs for slike nybegynnere som meg. Både på å overnatte i naturen men også andre interessante ting som pakkeliste, kart og kompass og mye annet. Sjekk ut siden HER

Kanskje det kan lette litt på terskelen til å komme seg ut? Jeg tror det.

Ønsker dere en fantastisk søndag.

 

Bilde er tatt ved Breiavannet i Stavanger i uken.