Vet du hva Preikestolen egentlig het?

Kjent barn har mange navn sies det, og Preikestolen har jo de senere årene blitt temmelig kjent.

Fra gammelt av og lokalt ble platået kalt “Høvlatonnå” eller “Hyvlatonna”  som betyr skjærejernet på en høvel.

Men når en kjent person besøker bygda, og tar seg bryet med å gå opp på platået av nysgjerrighet. Ja da kan en ikke vente annet enn at en endrer navn når han synes at det fra Lysefjorden så ut som en Preikestol.

I 1901 reiste Ths.P.Randulff,  med “Oscar ll” til Lysefjorden. Han oppdaget den merkelige “stolen” som han ble fasinert av, og det sies at det var kaptein Hana som viste ham den. Dette gjorde at han tok en fottur oppover og møtte en bonde fra området som viste ham “Høvlatonnå” som han mente  var platået han leita etter.  Fra den dagen av ble den hetende Preikestolen, tross om den allerede hadde et navn.

Ths. P.. Randulff var Banksjef og bosatt i Stavanger, og på en måte var det han som satte Preikestolen på kartet siden det fra da var starten på turist trafikken for å se platået.

Selve Preikestolen ble faktisk dannet for  10 000 år siden. Da lå det en isbre i Lysefjorden og presset på fjellet. I sprekkene trengte det vann inn i berggrunnen og vannet frøs til is og sprengte løs granittblokker. Og dette er grunnen til at dette platået eller fjellknatten er slik den er i dag.

Det er også fundert på om Preikestolen noen gang kommer til å løsne og ramle ned. Fra et gammelt sagn sies det at når syv søstrer gifter seg med syv brødre fra samme distrikt, da faller Preikestolen ned. Det har jo ikke skjedd til nå, og vi håper jo at dette ikke kommer til å skje.

 

 

 

Preikestolen er på en høyde herfra på omlag 600 meter. Fjellplatået er 25×25 meter.

 

18 kommentarer
    1. Prekestolen ser egentlig litt “puslete” ut sånn nedenfra, men er imponerende når man kommer gående og tar en tur utpå. 🙂 Rart at den fikk nytt navn ja 🙂 Men det kler den synes jeg 🙂

    2. Herlig fortelling med nydelige bilder. 🙂 Mange sagn i vår fantastiske fjellheim. Og det er slett ikke rart. Den kan jo ta pusten selv fra oss som kjenner til mange.,, og enda sliter med å bli helt vant med de. Og akkurat det… er slett ikke noe mål å trakte etter 🙂

    3. Sånne fun-facts liker jeg
      Og noe jeg har lurt på lenge. Hvor lang og krevende er turen til Prekestolen?
      Hvor mye stigning og hvor krevende er stien? Jeg ser jo av biene dine at man går dit og på vinterføre

      1. Takk skal du ha. Ja det kommer ann på hvor vant du er å gå i fjellet. Den står på middels nivå, og har noen stigninger som kan være litt krevende. Men det er fine veier nå og ikke slik som før at en måtte hoppe litt på steiner. Lurer på om det er ca. 4 kilometer det sies at den er. Jeg synes selv den er tøffere når det er masse kø, men det har sikkert med min tålmodighet å gjøre. Jeg er nok i middels form kan jeg tenke meg men er temmelig vant å gå i fjellet og derfor en lett tur for meg.
        Konklusjonen er formen din og hvor vant du er å gå i fjellet. Så den kan i grunnen være alle nivåer hehe. Ble du klokere?

        1. Nja, ikke så veldig. Jeg er vant til å gå i terrenget. 4 km er ikke avskrekkende langt. Klar over at det blir 8 km tur retur. Fremdeles overkommelig. Konkluderer med at jeg nok ville klart turen, blitt sliten og måtte tatt det som en dagstur. Ville og prøvd og valgt en tid uten alt for mange andre. Ikke bare fordi jeg liksom liker å ha naturen litt for meg selv, men og fordi jeg blir stressa av folk som viser at de synes at jeg går for sakte

          1. Tror absolutt at den er overkommelig. Det er mye nesten flatt også, men tror det er ca. 3 stigninger som kan ta på litt. Når en ser alle som er oppover og som klarer det så sier det litt om turen. God tid og litt pauser gjør seg. Ville ikke gått i juli, og så har det som med alt annet. Fint vær – da er folk på tur.

    4. Det heter ikke Prekestolen, men Preikestolen.

      Ifølge Språkrådet:
      Skrivemåten av stadnamn skal etter stadnamnlova ta «utgangspunkt i den nedervde lokale uttalen». Difor er Preikestolen, med diftong, den tilrådde forma som skal brukast av det offentlege.

      Så du må nok endre overskriften i innlegget ditt.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg