Hei dere.
I dag har jeg endelig fått bestemt meg for middagen for 1.juledag. I god tradisjons tro ble det Sursteik.
Dette er en gammel tradisjon her på Vestlandet, og den har nok litt forskjellige varianter i henhold til laken den legges i. Jeg bruker min mors oppskrift og der er det faktisk både øl og kulturmelk.
Fra gammelt av ble sursteik brukt til festmåltider, i dåp, konfirmasjon, bryllup og/eller til julemiddag. Å legge kjøttet i sur melk er en gammel konserveringsmåte for kjøtt og ga en variasjon til saltet og røkt kjøtt.
Jeg velger å dele oppskriften med dere, og jeg kan garantere at dere får en fantastisk mør og god oksestek.
Tidligere har jeg lagt kjøttet i en bolle i kjøleskapet, men denne gangen valgte jeg å bruke en brødpose. Det tar mindre plass i tillegg til at posen passet perfekt i den ene grønnsaks skuffen i kjøleskapet.
Vi skal være 14 personer til bords, dermed ble det to steker på meg. Men jeg fikk alt oppi posen. Det beregnes 200-300 gram pr. person. Gni steiken inn med salt og pepper.
Laken lages slik:
1 kartong med kulturmelk
2 øl (her bruker noen bayerøl, men jeg brukte vanlig øl)
1 dl sukker
1 dl eddik
1 stor rødløk i biter
4 laubærblader
ca. 15 pepperkorn
La det ligge i romtemperatur ca. en time for å få syrningsprosessen i gang. Deretter plasseres det i kjøleskap i 8-14 dager. Vend på posen daglig.
Når prosessen er ferdig tørker du av laken, krydrer den med salt og pepper og bruner den godt i smør i jerngryte eller panne.
Deretter pakkes steiken inn i folie. Hell kraften over. Plasseres nederst i ovnen ved 150 grader til termometeret viser rundt 68 grader. For en stek på rundt 2 kilo vil det ta ca. 3 timer.
Ta ut steiken og la den hvile i 20 minutter før den skjæres i fine skiver.
Saus: Sil steikekraften over i en kasserolle og kok opp. Spe med fløte og la sausen koke til den tykner. Jevn med event. Maizena . Smak til med salt og pepper.
Tilbehør: Vi bruker kokte melne poteter, blomkål, gulrøtter, waldrofsalat, rosenkål, rødbeter og surkål. Men det er litt opp til hva du liker.
Ønsker du å gjøre mest mulig klart på forhånd kan du ferdigsteike og skjære opp, deretter varme opp i ovnen dagen du skal ha steiken. Da er det viktig at du varmer opp sammen med litt kraft eller smør slik at steiken ikke blir tørr.
Bildet er funnet på Google.
Slik ser posen med steikene ut før jeg har lagt den i kjøleskapet.
#sursteik #oksesteik #matprat #matglede #julemiddag
Ikke smakt , men sikkert godt.. Her blir det ribbe og det som hører til på julaften..og regner med det er igjen noe som spises på 1.dag..her blir det stort sett bare mannen og meg og gutta våre til bords i jula :))
annebe: Hørtes jo godt ut. Dette er til 1.dag, og normalt har vi pinnekjøtt til jul….. Har servert ribbe før – men nå gikk jeg tilbake til tradisjonen…. litt kos det:))
Dette har eg aldri smakt faktisk. Spennande 🙂
Ida: Det er veldig godt:) Blir supermørt….. Men det ser ikke så delikat ut i den laken, så synes jeg var veldig smart med å ha det i pose:)))
Hei!
Aldri hørt om – men høres jo egentlig himmelsk ut 🙂
Ønsker deg en flott dag!
dette er helt sikkert en nydelig stek,jeg har planer om å lage noe liknande av hjort,men den skal koke først og så ligge i kokelaken etterpå :)) har ikke smakt det før men tror det blir godt ,ha en fin dag
fruensvilje.blogg .no: å det hørtes godt ut…. og spennende. Har ikke hørt om det før:)) du må fortelle hvordan det ble
Etdiktomdagen – MJmettejosteinsdatter: ja det er godt, tross om laken ikke er helt delikat:))
Hørtes ikke helt godt ut..hihih..men er nok supergodt…ikke alltid man skal vite hvordan det er tilberedt..jeg liker ikke surmelk..og er veldig redd for å få “sur” mat…men ser nydelig ut….Ha en god dag!
Toini: hihi ja det er greit å ikke vite alt:)) kjenner ikke de smakene:))
Skulle gjerne vært gjest ved det middagsbordet, for den retten er en høydare. På våre kanter var det bl a Hotell Norge som hadde “surstek Bergen” som et menyalternativ. Jeg var forresten ikke klar over at prosessen fram til middagsbordet var såpass omstendelig.
Ha en fortsatt fin førjulstid.
funderier: ja det er godt… men det tar jo I grunnen ikke lange tiden. Bare litt irriterende å ha det stående I kjøleskapet… Kan jo lukte litt… men I år har jeg jo funnet det perfekte løsningen. 🙂
Har ikke smakt, men ser jo veldig godt ut 🙂
Dette fikk jeg lyst til å prøve. Har aldri lagd noe slikt før!😊
karidansen: veldig godt:))
Victoria Larsen: det er det:))
Det har jeg aldri hørt om, og enda mindre smakt. Men den er sikkert god. Selv har vi ribbe på julaften, det er absolutt et must! Heldigvis er det det for mannen min også. Men ellers i året kan vi spise mye annet. 😉
Takk for oppskrifta! Ser jo absolutt overkommelig ut å lage den, om det tar tid i kjøleskapet. 🙂
HeidiElise: blir veldig mør og god. Tid ja, men den ligger nå bare der:))
Sursteik er Fantasdisk godt og det blir en deilig saus når en bruker kraft fra steiningen. Jeg skjærer den opp når den er kald og varmer den oppå potetene innpakket i folie. Dette skal vi faktisk server gjestene på nyttårsaften. Fest mat. ;-). Men lurer på om det går å drikke en Amarone rødvin til maten. Godt Nyttår alle sammen.
Harald: Ja den ble veldig bra og mør. Skikkelig festmåltid. Gjorde akkurat som du nevnte her. Laget saus av kraften og varmet den opp dagen etter. Ble perfekt. Akkurat med vin vet jeg ikke hva som passer best:)) Lykke til med festmåltidet i kveld.. og ikke minst Godt Nyttår:)
Herlig sursteik på gang. Her har vi det hver julaften. Tradisjon i vår Stavanger familie <3
… da er vi igang – til 2. juledag – det gledes
Spennende – lykke til:)))) Det er godt da.
Ønsker deg en fin kveld, og julehøytid.
Til sursteik (en av mine absolutte favoritter) anbefalte Polet vinen Langhe Roso, en litt kraftig italiener. Kan anbefales videre.
Takk skal du ha. Den er notert og må prøves:))
God tradisjon her hos oss også. Vi lager saus med kulturmelk eller rømme i.
Så kjekt. Høres ut som en god saus:))