Fremmedord – er det for de intelligente?

Er ikke det et godt spørsmål?

Ofte i dagens samfunn, i skriverier, i taler og dialoger florerer det av fremmedord. Det ene ordet slår det andre ordet i hjel. Selvfølgelig tror og vet jeg, at mange av disse fremmedordene er ganske så forståelige. Men det dukker jo opp nye etter hvert. I forskjellige bransjer i arbeidslivet kommer også bransjeutrykk frem som blir brukt ofte. Ikke bare overfor de som jobber i bransjen, men og for de utenforstående som ikke har noen forutsetning for å forstå disse utrykkene, hvis en ikke er spesielt interessert da vel og merke.

Jeg snakker jo selvfølgelig for meg selv nå, men er det for mange av disse uforståelige utrykkene, detter jeg litt av. For hva er vel mer irriterende i å få med seg halve innlegg og gjette resten selv? Hvis en har en viss logisk sans får en med seg sånn cirka hva det snakkes om, tross om en hopper over disse ukjennelige ordene. Men det er mye vanskeligere å henge med, samt at en må konsentrere seg en del mer.

Det som forundrer meg er hvorfor gjøre det så vanskelig. Det sies at det enkle er ofte det beste. Det vil jeg si gjelder her også. Innimellom funderer jeg også på om de som bruker disse ordene titt og ofte har en forståelse av hva de betyr. Nå snakker jeg mer om de helt uforståelige orda. Innimellom kan jeg komme til å spørre, og da er det varierende svar. Har funnet en liten fasit på den for meg selv. Noen vet jo selvfølgelig hva det betyr og forklarer villig vekk. De som ikke vet, blir litt nedlatende siden jeg ikke vet, og bortforklarer slik at jeg ikke sitter igjen med svaret på spørsmålet mitt. Kanskje bare enda mer forvirret.

Her om dagen kom en ganske så interessant artikkel i Illustrert Vitenskap. Overskriften var: Trinn til å mestre et nytt emne. I artikkelen bruker de teorier fra den amerikanske nobelprisvinneren Richard Feynman som var berømt for sin evne til å formidle tung fysikk på en forståelig måte. Hans teori var:

– Lat som du skal forklare emnet til et barn. Ta notater og beskriv emnet fra start til slutt. Da har du ikke mulighet til å gjemme deg  bak tunge fagbegrep du ikke forstår selv. Da forstår du hvor det er hull i kunnskapen din.

– Er det fremmedord du ikke forstår, finn svaret. Deretter gjentar du første punkt.

– Forklar deretter emnet til en venn.

Det står jo ikke noe i denne artikkelen om bruken av fremmedord, men igjen peker det på at det er enklere å bruke disse, enn å finne selve forståelsen av de. Må jo nesten konkludere med noe også, så svaret på overskriften er. NEI. Hører gjerne deres meninger om det.

 

Bilde er hentet fra Google.

 

 

 

 

 

#fremmedord #samfunn #utdanning #bransje

21 kommentarer
    1. Selv må jeg si at ordforrådet mitt er helt latterlig på norsk. Har bodd i Spania nå i seks år så blir mer engelsk på meg enn norsk.. Har heller aldri vært noen fan av det mange kaller “fancy’e” ord, haha. Strålende tema å ta opp! Har faktisk ikke tenkt noe særlig over dette.. 🙂
      Ville også bare snike inn at jeg har Giveaway på bloggen min! Kanskje du kunne vært interessert? 🙂 Ønsker deg en strålende ettermiddag! Klem <3

    2. Jannike Nilsen: he,he. alt vi tenker på i hverdagen:) slik er det å ha et hode full av tanker og ideer:) Kikker innom bloggen din jeg:) Takk for tipset:)) ps. hørtes herlig ut å bo i Spania da…

    3. mye å knytte opp mot, språkvansker blant annet. men så klart er det en del ord og uttryk ikke alle bruker i dagligtalen. som eks. i juss, helse /sykepleie ol. Ordforrådet er jo utviklende, en prosess.
      Jeg skal innrømme jeg ikke har helt kontroll jeg heller, spesielt når det kommer til proffesorer og andre faglærere med “fancy og jålete språkbruk” på universitet. Google og andre ordøker er gull 😉
      Lag en egen ordliste og dens betydninger er jo et tips alle kan ha? og lese bøker og se på tv/film.

    4. Birgitte: Ja det er sant. Veldig greie hjelpemidler. Men det er jo ikke alltid tilgangen er der. Men det er en del som lager det litt mer komplisert enn det egentlig er:) I bunn og grunn er jo det meste forståelig, eller kan finnes ut av hvis en vil:) Enig at ordforråd kan forbedres med bøker og ikke minst tv/film. Men synes vel at vi kan tenke litt i hverdagen at en ikke bruker ord en ikke vet betydningen på selv eller kan forklare. Jeg jobber med salg og vet jo at gå til kunder med våre faguttrykk – de er jo helt enig med meg – men ser på de at de ikke får hele forståelsen av hva jeg snakker om:)

    5. Jeg ble fortalt “kan du ikke forklare det til en seksåring, så kan du det ikke sjøl”, ganske likt det første punktet ditt 😀
      Jeg bruker kanskje noen fremmedord som jeg burde undersøkt litt bedre, men prøver å begrense det – heller skrive om setningen.
      Husker jeg gikk i klasse med ei på videregående som elska fremmedord, men sjelden traff på betydninga. Ble dessverre mye latter av det, men fordelen var at alle fikk informasjon om hva ordet betydde. Hun takla det heldigvis fint 😀

    6. Stella biPolaris: he,he. Greit å få det inn med teskje av og til:) Da sitter det. Tror nok alle har fremmedord i vårt ordforråd – men litt viktig å være bevisst på det. Tror nok det kommer mer og mer siden vi blir jo mer internasjonale og blander også andre språk inn i det norske:)

    7. Veldig enig i det du skriver. Alltid artig å spørre hva alle fremmedord betyr, og spesielt når de egentlig ikke vet det selv. Bare så fint å “brife” med. 🙂
      Selv synes jeg det beste er å forklare ting så enkelt som mulig…slik det beskrives, at man skal få et barn til å forstå. Trenger ikke gjøre det barnslig for det. 😉

    8. HeidiElise: Helt enig:) Litt dumt at mange synes det er dumt å spørre:) Det enkle er ofte det beste. Selvfølgelig har det litt med hvem du skal fortelle noe til, men synes det er en god regel. Tross om en bruker “vanlig språk” trenger jo ikke å bety at en ikke kan noen fremmedord:)

    9. Helt enig. Ofte blir ting forklart på en måte som om du skulle ligge på samme bølgelengde som ‘læremesteren’ som forteller deg det. Leser at du skriver uttrykket titt og ofte. Ikke et fremmedord, men hva betyr egentlig titt?

    10. Pappa H: Nå måtte jeg faktisk tenke:) Titt og ofte skulle nok stått i anførselstegn. Kanskje det er et utrykk som vi bruker her på Vestlandet? Det betyr ofte:) Litt dialekt vil jeg anta.

    11. Du er ikke alene om å dette helt av, når folk drar inn “intelligente” ord, det blir litt som om noen skulle prate ett annet språk til deg som du ikke forstår, og der står du “hæ?”. Jeg er for at alt bare skal holdes enkelt. Bra innlegg! Tommel opp 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg