En menneskerett å kunne lukke dodøra?

Ja en skulle nesten tro at det var mulig over alt hvor en ferdes å kunne lukke toalett døren. Hjemme er det vel ikke så nøye, men når en ferdes i det offentlige rom er det ganske så greit å ha mulighet til det.

For de fleste av oss er dette noe en ikke tenker på siden det ikke er et problem for oss. Hvertfall ikke enda. Men visste du  at dette er så og si umulig for en gruppe når de skal på et offentlig toalett?

Dette med flere aha opplevelser fikk jeg når jeg var på et foredrag i regi av Scandic Hotellene for noen uker siden.

Når offentlige bygg i dag bygges eller renoveres er det spesielle krav i form av universal utforming som må overholdes. Dette kan være handicap toalett, merking for svaksynte og mye mer. 

Tanken er god men de fleste av tiltakene er laget av personer som ikke kjenner til utfordringene denne gruppen har. 

På Scandic Hotellene måtte en ansatt få disse utfordringene før de oppdaget at tross om de fulgte forskriftene fungerte det ikke. Dermed har de ansatte som kun jobber med dette. De tilrettelegger, tester og utbedrer ting som ikke fungerer optimalt for gjestene på alle hotellene. Når de bygger eller renoverer hoteller er disse med på å utforme hotellene både i allrom og på romma for å få de mest funksjonelle til alle.

Scandic Hotellene skal nå være tilgjengelig for alle. Med det menes for absolutt alle. Alle ansatte er blitt informert og skolert innenfor dette og skal informere hvis de oppdager noe som ikke fungerer optimalt.

Under foredraget ble det oppramset en del utfordringer som en ikke tenker på. For eksempel problematikken for rullestolbrukere å lukke toalettdøren med vanlige dører, skilter for svaksynte som henges langt opp på veggen for å nevne noen. Det er selvfølgelig mye mer.

Etter dette foredraget har jeg selv observert at mange av tingene stemmer. Det er litt skremmende at det faktisk er sant. Nå skal jeg vel ydmykt si at jeg ikke normalt går på handikap toalett, men senest i går var det et kombinert dame og handikap toalett som jeg  var inne på som ikke hadde tilrettelagt med dørene.  

På grunnlag av dette anbefaler jeg dere alle til å ta del i å tilrettelegge samfunnet for alle. Oppdager du at noe ikke er som det skal være – gi beskjed om observasjonen. Forhåpentligvis blir disse observasjonene tatt på alvor og kanskje du er den personen som kan gjøre en liten forskjell?

#universellutforming #handicap #rullestolbrukere #svaksynte #offentligrom #tilgjengeligforalle 

 

20 kommentarer

Siste innlegg