Breidablikk Herskapsbolig, Stavanger

Jeg har gått forbi Herskapsboligen Breidablikk mang en gang, beundret bygningene men aldri vært inne. Men i går fikk jeg anledningen. Vi bestemte oss nemlig for å være litt turist i egen by og da var Breidablikk målet.

Herskapsboligen Breidablikk ligger på Eiganes i Stavanger, en kort gåtur fra bykjernen. Nabolaget består av flotte villaer som er i privat eie, og er rett over veien for Herskapshuset Ledaal som er Kongens bolig når han gjester Stavanger.

Breidablikk sto ferdig i 1882, og ble bygget av skipsreder, handelsmann og politiker Lars Berentsen. På slutten av 1800-tallet var han blant de mest velstående i Stavanger, og ønsket seg en representativ bolig som ikke sto tilbake for naboeiendommen Ledaal. 

Familien Berentsen bodde her til den siste gjenlevende, datteren Olga Berentsen som døde i 1965.

Familien hadde ingen arvinger, og Stavanger Kommune overtok ansvaret for parkanlegget og åpnet det for publikum, mens Stavanger Museum fikk ansvaret for huset.

Som du ser er Breidablikk et fantastisk herskapshus, inspirert av de tyske arketuridealene på slutten av 1800-taller.

 

Hva er vel ikke hyggeligere enn å bli hilst velkommen når en ankommer:

 

Baksiden av villaen:

 

Vårt første visitt var ut på kjøkkenet hvor Husmor Olsen er midt oppi safting av epler. Klarte dog å få et lite smil, tross hard jobbing.

Fra 1. juni har Antikkekspert og humorist Stig Roar Olsen flyttet inn som “husmor”. Han forsker på 1800-tallets materielle kultur til sin masteroppgave, og lever livet som husmor slik det var på 1800-tallet. Oppgavene utfører han mens museet er åpent. Han kommer til å bo her til 31.august.

Sjekk gjerne ut museets side HER for mer informasjon.

 

Villaen har nærmest vært urørt interiørmessig siden 1800-tallet, og fremstår i dag som et av de best bevarte og rikeste eksemplene på historismens stiluttrykk her i landet. Huset er overdådig og interiøret gjenspeiler livet i borgerskapet på slutten av 1800-tallet. Det er også utsmykket med en stor kunstsamling bla. fra Kitty Kjelland.

 

 

 

Når vi gikk gjennom huset var som det fortalte historier. I stuene var det flere sittegrupper pr. stue. Kan tippe det har rommet mange selskapeligheter.

Museumsvertene var vennlige og fortalte villig vekk om historien til huset. 

Så er du i Stavanger kan jeg virkelig anbefale en titt inn i denne historiske villaen.

 

 

 

 

 

#breidablikk #stavanger #muststavanger #museumstavanger #husmorolsen #rogaland #rogalandmuseum

Siste innlegg