Fyr utstilling på Tungenes Fyr – Randaberg

I går var vi på Tungenes fyr og de hadde en utstilling med foto fra ulike fyr her på vestlandet. Utstillingen ble helt komplett etter gaven som de har fått av Ranso, stolene du ser på bildet. Var de ikke fine?

Ranso er en bedrift som er en tilrettelagt arbeidsplass for mennesker i Sola og Randaberg Kommune. De har også elever på arbeidstrening.

De har en snekkeravdeling hvor de lager alt innen tre både til private og til næringslivet. Foruten snekkeravdelingen har de pakking og montering, lagerdrift og utkjøring av varer, logo trykk på klær, gartnertjenester og lysdypperi.

Tungenes Fyr ligger i Randaberg Kommune som er nabokommunen til Stavanger. Når du ser på kartet og finner Stavanger, er Randaberg helt ytterst på tuppen, helt nord med hav på alle sider. Her ligger strender på rekke og rad. Nordsjøen står rett inn, så er det rette vindretningene kan det være ganske så værhardt. Kommunen  kalles “Den Grønne Landsby”, og er absolutt verdt et besøk hvis du er i Stavanger området.

 

 

 

 

 

 

Tungenes Fyr`s historie hentet fra Randaberg Kommune sin hjemmeside.

Tungenes utgjør den nordlige enden av Jæren, og er begynnelsen på innseilingen til Stavanger. Et fyr ble etablert her i 1828, etter initiativ frå både byborgerer og sildefiskerer. I dag er fyret kulturarena og museum  i samarbeid med Jærmuseet.

Noen  talglys i eit loftsvindu i Tungevågen viste fiskarene inn til Stavanger, og silda gav byen store inntekter. Fyret ble senere oppgradert og modernisert og utgjorde etter hvert et viktig seilingsmerke for all skipstrafikk i området. Etter siste utbygging i 1959 består anlegget av fire bygninger: fyrbygning, uthus, fyrvokter- og fyrbetjentbolig.

I 1984 blei fyret avfolka og erstatta med ei lykt på skjæret “Bragen” utanfor neset. Tungenes Fyr er i dag først og fremst et kulturelt fyrtårn med et mangfold av aktivitetstilbud. I fyrbygningen kan du oppleve hvordan fyrvokteren og familien hans bodde på 1930-talet, i uthuset finn du ulike temautstillinger.

 

 

 

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg