Klarer vi å redusere med 225 000 tonn? og en appelsin

Hei dere,

jeg er enda inne på mat og hva vi kaster. Jeg har nok blitt temmelig preget av jobben min hvor vi jobber hver dag med å få våre kunder til å forebygge matsvinn, jeg innrømmer det. Og jo mer en går inn i materien jo mer interessant er akkurat det med matsvinn. Vel, litt avskrekkende også må jeg innrømme når en ser at hver tredjedel av maten vår kaster vi.

Nå skal  jo ikke vi forbrukere, eller i husholdningen ha all skyld på dette, men vi er der nok vi også. Tenk at vi her i Norge kaster i snitt 43 kg. spiselig mat hver på et år pr. person, altså hver 5 handlepose. Disse tallene får en til å tenke.

På en matvare som brød blir det kastet over 200 brød hver minutt i Norge iflg. Too Good To Go, og litt over halvparten av disse kastes i husholdninger.

Å få bukt på dette er ikke lett, og regjeringen har noen hårete mål frem til 2030, det er å halvere det vi kaster. Altså at matsvinnet skal gå fra 450 000 tonn til 225 000 tonn innen 2030. I den forbindelse har regjeringen satt sammen et utvalg som skal finne ut hvordan en matkastelov skal fungere. De skal levere et forslag innen utgangen av 2023.

Så er du med på dugnaden?

Jeg har et lite tips til deg hvis du ønsker å få kontroll over skuffer og skap hjemme. Da er appen til TotalCtrl ypperlig. Foruten at den gir beskjed på hva som holder på å gå ut på dato får du også oppskrifts anbefalinger basert på hva du har hjemme. Genialt, ikke sant? Og hvem har vel ikke stått i butikken og lurt på om en har en matvare eller to hjemme og kjøper inn kun i tilfelle? Vil nevne at appen er gratis.

Hjemme hos oss har vi nok begge to blitt mer bevisst, og selv om det hender det faller noen ting i søpla enda, så merker jeg at det vrir seg inni meg hver gang det skjer. Det er der appelsinen kommer inn.

Du skjønner, jeg har hatt en appelsin liggende på fruktfatet litt vel lenge. Før hadde den nok gått i søpla for lenge siden, men jeg har liksom ikke fått meg til det. Skallet hadde ikke begynt å bli mykt, så den har ligget der vel vitende om at jeg eller poden ikke kommer til å spise den.

Og når jeg scroller på VG så lyser oppskriften opp fra Godt. Appelsinkylling. Og siden jeg har appelsin, litt kyllingfilè i fryseren, ja da kan du tenke deg hva middagen blir dagen etter. Og det beste av alt, jeg blir kvitt appelsinen. Retten var faktisk veldig god og har du lyst å prøve finner du den HER.

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer
    1. Ja, restene og maten vår må vi ta vare på. Jeg kjøper ofte sånne modne appelsiner. Vi spiser noen, vi lager juice eller fruktsalat av resten. Helt ille å se hvor mye brød folk kaster. Det er jo så lett å bruke det opp, det finnes jo mengder av oppskrifter for brødrester. Her går noen skalker til fuglene men resten spiser vi selv. Ha en fin dag 🙂

    2. Blogginnlegg til ettertanke dette her!

      Mannen min og jeg pratet om dette i går kveld, og vi snakket om at her må vi begynne å bli mer bevisste når man kjøper noe slik at det ikke blir kastet.

      Ønsker deg en superfin onsdag ❤😊

      Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg