Steinkjerringa – Hå Kommune på Jæren

Igjen hadde vi  en nydelig dag her i Stavanger distriktet i går. Det fristet med en tur, og det ble det. Vi tok en litt annerledes tur til Høgjæren, og byttet ut strand med Jærens innland, hvis en kan kalle det det.

Vi bestemte oss å gå til Steinkjerringa som ligger i Hå Kommune, ved Vigrestad. Denne statuen er et av turmåla på Jæren. Jæren er Jæren. Ganske så flatt, men litt opp og ned gikk det. Steinkjerringen ligger omlag 261 meter over havet. Kystlinjen så vi flere plasser på turen, og det var et flott syn i horisonten.

Steinkjerringen eller “Mor Norge” som den hette fra begynnelsen er en statue som får en til å undre på hvordan den har havnet der. Den ligger ca. tre kilometer fra parkeringsplassen ved Holmavatn Misjonsenter som vi parkerte på.

“Mor Norge” eller Steinkjerringa ble løftet opp på steinen den står på 7. juni i 1927. Historien til denne statuen er unik da den i grunnen skulle stått i Stavanger Sentrum.

I 1898 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot den halvferdig da han reiste til Amerika. Den halvferdige statuen av “Mor Norge” sto ved jernbanestasjonen i Stavanger i lang tid. Det var bestemt at den skulle ødelegges, men i 1924 satt Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samlet inn penger for å frakte statuen til Høgjæren. I den tid kostet dette 500 kr. Pengene kom fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug.

Transporten tok hele to år, da de 4-5 kilometerene måtte gjennomføres på hardt vinterføre.

Om grunnen for plasseringen er at Steinkjerringa skal kikke utover sjøen og å passe på vites ikke, men jeg synes at den grunnen ikke er å utelukke. Vet du grunnen til at hun er plassert her?

Når statuen ble fraktet hit ble den delt i tre deler. Dette kan du se når du studerer statuen. På baksiden var det en liten trapp som en kunne klatre opp på. Jeg tror nok den var mer beregnet på barnekropper, så vi lot være å teste det ut.

 

Litt greit å vite at en er på rett vei:

 

Høgjæren:

 

 

 

 

 

Her ser en Steinkjerringen. Spesiell plassering.

 

 

 

 

8 kommentarer
    1. Det var Sigurd Soerensen Neandros som hugget skulpturen. Han dro til Kjoebenhavn og saa til New York, med sin danske kone. De bodde i New Jersey, og han jobbet blandt annet paa Natural History Museum. Han fikk flere barn, blandt annet en datter som giftet seg, og fikk en datter, Karen, som fikk en datter, Emilie, som giftet seg med meg og fikk en datter, Liv. Vi gleder oss til aa se steinen en gang i fremtiden!

    2. Opprinnelig hadde de tenkt at hun skulle settes opp på Synesvarden 😯 Men etter to vintre på tur, fant de ut at det fikk holde. Min tippoldemor (E.Aadnesens svigermor) ga tillatelse til at hun kunne settes opp i Aniksdalsheia, og min oldefar var blant dem som var med på arbeidet. Steinen hun står på, heter for øvrig “Jolosten”🎄 🧀 😄

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg