Vistnestunet – Randaberg

Vistnestunet som ligger i Randaberg Kommune er et flott gårdsanlegg fra 1897 med hus, eldhus, låve, vindmaskin og dyr. Hovedhuset er bygget etter Jærhus-prinsippet, og det er laftet. Det er innredet med interiør og gjenstander fra ulike perioder samlet inn i kommunen. Eldhuset er bygd av gråstein tidlig på 1900-tallet, mens låven er bygd i 1874 og er en stavlåve.

Det er i dag en del av Jærmuseet og er åpent for publikum både til arrangementer og at det holdes ulike aktiviteter i åpnings månedene i sommerhalvåret.

Gården finner du ytterst på Vistnes, på nedsiden av Vistnesveien. Det er godt skiltet fra Randaberg sentrum.

Det er mulig å kjøre helt frem, eller du kan parkere på Viste Strandhotell og få en herlig rusletur langs sjøen før du kommer frem. Det siste kan jeg virkelig anbefale.

Jeg legger ved noen bilder fra en tur jeg hadde. Anlegget var stengt, men en kan gå gjennom, kikke seg rundt og ikke minst hilse på de dyra en ser.

 

Fra sjøsiden ser gården slik ut. Det er bare å åpne porten og ta turen innom. Viktig å lukke det en åpner da det kan være dyr som går og beiter.

 

Inne på tunet. Her anbefaler jeg hvis det er lukket å kikke litt inn i vinduene.

 

Til venstre ser du eldhuset.

Eldhuset

Utsikt mot sjøen

 

Når jeg var der var det disse dyra som var ute og koste seg:

 

og ikke minst mr. gris:

 

Randaberg Kommune ligger Norges minste fastlandskommune og ligger som Jærens nordre spiss. Kommunen har Stavangr som nærmeste nabo, men grenser også til Sola kommune, Rennesøy kommune og Kvitsøy kommune. Ellers ligger kommunen mot Nordsjøen og Boknafjorden. I 1922 ble Randaberg utskilt fra Hetland som egen kommune.

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg