Sola Strandhotell – et hotell i særklasse

Mellom sanddynene på Sola Stranden finner du Sola Strandhotell, kun 15 minutter med bil fra Stavanger Sentrum.

Hotellet har en lang historie, helt tilbake til 1914, og med gjentatte påbygg rommer hotellet alt fra fantastiske konferansefasiliteter til spa avdeling.

De har et utsøkt kjøkken på hotellet, som tryller frem de herligste retter. Tenk, de har faktsik også sitt eget konditori. Det siste er at dette ligger slik til at når en går fra den gamle delen over til den nye får en via vinduer se inn på konditorene mens de tryller frem de herligste dessertene.

For meg har hotellet alltid vært litt spesielt. Jeg vet ikke hva det er, men når jeg kommer inn her får jeg en god følelse. Det er nok en kombinasjon med belligenheten, historien og at hotellet fremstår som et lite kråkeslott, I positive forstand.

Hver sommer inviterer hotellet kunder og samarbeidspartnere til fest, og hvem klarer vel å si nei til en slik invitasjon.

Plan A var å ha arrangementet ute på stranden, men på grunn av været måtte vi gå for plan B som var spennende aktiviteter inne på hotellet.

Dette resulterte til at vi blandt annet fikk innblikk I hotellets hemlighet, som ikke så mange kjenner til. Siden jeg stoler på at dere ikke forteller det videre velger jeg å dele det ekslusivt med dere.

Under krigen okkuperte tyskerne hotellet, og laget en del bunkerser I området. En av disse bunkersene befinner seg under hotellet og kan nås fra hotellet, gjennom en “hemmelig” gang. De har restaurert romma, og tilbyr kunder å bruke dette til blandt annet vinsmaking. Det er to rom, og hver av romma rommet sengeplass til 9 tyskere.

Etter et innblikk I hemligheten, fikk vi lage vår egen drink, og opplæring på å lage iskrem helt fra bunnen av. Må bare si at begge smakte fortreffelig.

Kvelden ble avsluttet med en herlig 3-retters og en opptreden med herlig musikk.

Jeg tok noen bilder underveis, håper dere liker de. Under bildene har jeg lagt med historien om hotellet.

 

Hotellet sett fra veien. Solastranden ligger rett bak:

På vei inn i Bunkeren:

Inne i bunkeren:

Gallionsfiguren Mathilde Christiane fra en svensk bark med samme navn som havarerte på Jæren i 1822. Denne står i resepsjonsområdet:

Islaging:

Hovedretten:

Historien til Sola Strandhotell hentet fra Horecanytt og du finner siden HER.

Det hele startet i 1914 da restauratør Rasmus Christoffersen startet byggingen av Solastranden Nordsjøbad.

 Han tok stedet i bruk som bevertningssted i 1914. Forretningen gikk dårlig de første 10-12 år. I 1927 ble anlegget kjøpt av Ellen og Axel Lund. Etter å ha satt stedet i stand, ble det i 1928 åpnet under navnet Sola Strandhytte.

I 1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte. Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet.

Montroyalsalen er bygget av den originale røkesalongen fra cruiseskipet ved samme navn. Skipet ble opprinnelig kalt Empress of Britain, men ble i 1924 omdøpt til Montroyal.

Skipet gikk i passasjertrafikk mellom England og Canada, senere også cruisetrafikk og ble også benyttet som troppetransport under 1. verdenskrig. Peisen i salen, blyglasstaket og vinduer som ikke går ut til fri luft, er også originale fra skipet. På begge sider av peisen står gamle illustrerte avisbøker, London News Telegraph og The Graphic helt tilbake til 1840. Salen blir benyttet til lukkede selskaper og som dansesal for selskapsavdelingen. Det kan her dekkes til 80 gjester.

Solasalen blir benyttet som hotellets frokostsal. Dette er hotellets opprinnelige bygg fra 1914 med tårnsuiten og lobbyområdet med peisen. På veggene henger forstørrede fotografier av akvareller malt for ca. 120 år siden av Ellen Lunds bestefar, skipsreder Mons Gabriel Monsen fra Tananger. Originalakvarellene er i dag oppbevart ved Stavanger Museum. I Solasalen kan det dekkes til 50 personer.

Nye Solasal er en utvidelse av Solasalen som stod ferdig i 2003. Totalt i de to salene kan vi dekke til 100 personer. Ved å ta i bruk alle fire salene er kapasiteten 300 gjester. Selskapsavdelingen ved hotellet består i dag foruten Den Glade Laks av Sverresalen, Montroyalsalen, Solasalen og Nye Solasalen.

Strandbar

Salenes historie, atmosfære og intimitet gjør dem til noen av Norges mest originale og fineste selskapslokaler.

Strandbaren med utsikt mot himmelen og sanddynene stod også ferdig i 2003. Strandbaren ble fort et populært sted å ta en kopp kaffe eller en varm skål hjemmelaget fiskesuppe, og måtte derfor utvides ytterligere i 2012.

Nordsjøsenteret

Nordsjøsenteret med sine seks grupperom og to møterom med panoramautsikt over Solastranden og Nordsjøen sto ferdig i desember 1998. I tilknytning til møterommet Ellens Utsikt i Nordsjøsenteret ligger Stormsalongen. Salongens vegger er fylt med malerier av den lokale marine-maleren Ivan Storm Juliussen.

Solasenteret

I 2010 åpnet Solasenteret, et treetasjes bygg som binder sammen Strandstuene med resten av hotellet. Solasenteret består av et konferansesenter med fire møterom, 11 soverom og Nordsjøbadet Spa. I Nordsjøbadet Spa tilbys fem behandlingsrom, basseng med motstrøm, tre badstuer, kaldtvannskulp, og herlige avslapningsområder.

Grundig renovering

Siden det første spadetaket i 1914 har hotellet gjennomgått store forandringer, men peisen som brenner i den originale bygningen fra 1914 er fremdeles hjertet av hotellet.

Alle hotellrom har gjennomgått renovering, siste fase var ferdig i 2012, men på et historisk hotell er renovering en vedvarende prosess.

I 2012 åpnet Erling Skjalgssonsenteret med et stort konferansesenter som inkluderer fem møterom med en total plenumskapasitet på 300 personer og 56 nye værelser.

Sola Strand Hotel tilbyr i dag totalt 139 rom.

 

 

#reiseliv #solastrandhotell #stavanger #Rogaland #reisemagasinet #reiseglede #solastranden #strandhotell

Siste innlegg