Bordeaux – en Fransk idyll

Vakkert, god atmosfære, god mat og vennlighet – det er de ordene som sitter igjen hos meg når jeg skal beskrive vår langhelg i Bordeaux.

Byen har litt av alt.

Kultur, historie, liv og røre, cafeliv, markeder og shopping. Ja rett og slett alt.

Det Franske kjøkkenet får du selvfølgelig oppleve og herlige lokale viner om du ønsker.

Ønsker du en litt roligere dag kan du reise litt ut av byen for enten å nyte idylliske småbyer, eller kanskje besøke noen av de mange vingårder?

Uansett hva du velger, tror jeg neppe at du kommer til å kjede deg.

 

Vi ankom byen torsdag ettermiddag/kveld. Fant enkelt frem til hotellet og brukte kvelden på å tusle litt i gatene for å bli kjent, og fikk oss en matbit.

Fredagen ble brukt til å utforske byen ytterligere, samt til å kartlegge sykkelturer. Lørdag, søndag og delvis mandag ble brukt på sykkelsetet.

Mandag ettermiddag/kveld kombinerte vi shopping, litt god mat og drikke og ikke for å glemme kikke litt på utelivet.

Selv om vi hadde 4 hele dager i byen, var vi ikke klar til hjemreisen når den kom. Vi opplevde mye, men skulle gjerne vært der noen dager til.

 

Byen er “innrammet” av bygninger ned mot elven Garonne, med små passasjer mellom slik at en kommer seg opp til byen. Dette gir fasaden av byen et litt majestetisk uttrykk fra denne siden. Bildet er tatt når vi står på promenaden som går langs hele elven. 

 

Bordeaux ligger i ved Frankrikes Atlanterhavskyst sør i landet og er hovedstaden i Aquitaine. Byen er delt i to av elven, men sentrum og de fleste attraksjoner ligger på den vestlige siden. Det er Frankrikes 9. største by med omlag 230 000 innbyggere. I tillegg er det nærmere 100 000 studenter. Byen har nemlig Frankrikes største universitet. Dette gjør at byen har et livlig uteliv.

Handlegaten i byen (Rue Sainte-Catherine) er den lengste i Europa med sine 1,2 kilometer. Utvalget av moteklær er nesten like stort som i Paris, men adskillig billigere.

Den største inntektskilden til byen er vinindustrien, og det er nærmere 120 000 hektar med vingårder i Bordeaux distriktet. Her produseres noen av verdens dyreste og beste viner, men også rimelige er å finne.

I tillegg er et stort antall av innbyggerne ansatt i flyindustrien hvor de fremstiller deler til Airbus, mindre jetfly og militære flytyper. Det er også en av de viktigste havnebyene i Frankrike.

Bordeaux ble dannet av en keltisk stamme for omtrent 2300 år siden, og har mange historiske bygninger og katedraler. Når en går rundt i byen føler en at en blir dratt tilbake i tid, og kan fornemme hvordan byen så ut den gang. I sentrum er det smale gågater som sirkler seg rundt som en labyrint med flere åpne plasser (Place) innimellom. 

Bykjernen er sentrert og en kommer seg lett rundt med enten sykkel eller trikk. Bil anbefales ikke i selve bykjernen da det er lite med parkeringsmuligheter.

 

Gatelangs I Bordeaux

Når en går og tusler i gatene kan en ikke annet enn å beundre de mange bygningene. Her finner du spir, katedraler og mange statuer. Liv og røre er det i bygatene både sent og tidlig. 

 

 

 

Shopping I Bordeaux

Med Europas lengste shopping gate som bugner av butikker av alle slag, samt store kjøpesentre kan jeg garantere at til og med “shoppere” kommer til å “digge” byen. I tillegg er det billigere enn for eksempel Paris.

 

Elve promenaden Les Quais

Dette var Bordeaux tidligere havneområder, men er nå blitt rekreasjonsområder for fastboende og turister. Et yrende folkeliv og utallige aktiviteter. Ønsker du en stille stund på en av plenene finner du det også.

 

Søndagsmarked I Bordeaux ved Promenaden:

Vi var så heldig å dumpe tilfeldig i markedet som holdes hver søndag. Spennende med masse liv og røre og bodene bestod av alt et marked skal inneholde:

 

 

 

Å sykle I Bordeaux

Vi leide sykler i tre dager. To dager syklet vi rundt i selve byen og på promenaden. Hele byen er tilrettelagt til sykling med sykkelveier så og si over alt. Ønsker du å sette sykkelen fra deg er det ikke langt til nærmeste sykkelparkering.

Å leie sykkel kostet for oss 15 euro pr. dag. 

 

 

 

Sykkeltur – Wine & Bike 

På lørdagen bestemte vi oss på en litt lenger sykkeltur for å se om vi kunne besøke noen vingårder. Vi hadde ikke lagt de store planene, men visste at om vi syklet over brua og nedover i Nos Chateaux området skulle vingårdene nærmest ligge på rekke og rad.

Vi syklet på en sykkelsti til landsbyen Crèon. På denne turen så vi flere vingårder, men syklet i enden av vinrankene. I landsbyen orienterte vi oss litt og ble vist til hovedveien tilbake. Fra denne lå der to små vingårder som vi besøkte.

Turen var omlag 50-60 kilometer lang, så med stoppa underveis gikk det en del timer.

 

 

 

 

 

Det Franske kjøkken

I Bordeaux ligger restauranter og caféer på rad og rekke. Restaurantene vi besøkte ble valgt ut tilfeldig der og da. Fantastisk mat, god lokal vin fra distriktet. Ja dette er Frankrike på sitt beste.

 

 

 

 

Til slutt vil jeg tilføye at dette er absolutt en by og et området i Frankrike som jeg kan anbefale på det varmeste. 

#bordeaux #frankrike #reiseglede #reisemagasinet #reiseanbefaling #reise #ferie #ferieglede #ferielykke

 

9 kommentarer

Siste innlegg