Det blåser på toppen – Pilå Rennesøy

I går var vi på en herlig tur på Rennesøy, til selveste “Pilå”.

Vi hadde hørt om Pilå før, men visste ikke hvor det var, men med dagens Google finner en det en vil, og den nydelige dagen gjorde at det var mange med samme tanke som oss, så det var bare å følge strømmen.

Venninna mi som ofte er “føre var” hadde hørt at det pleide å blåse veldig på toppen, så her var det ull på. Heldigvis er jeg mer av den optimistiske typen som droppet ull i går, og tipper det var en fordel. Det var nemlig helt vindstille på toppen.

Turen er i underkant av 2 km. hver vei, så det er en overkommelig tur for de fleste. Den kan ha noen bratte partier, men med noen pauser underveis tipper jeg det er helt greit. Vi startet på vei, og gikk videre på kjerrevei oppover. Landskapet minner litt om Irland eller Scotland synes jeg.

På toppen er kjennemerket “Pilå” som de kaller den som beveger seg med vindretningene. Som nevnt over var det helt stille, så den sto temmelig i ro.

Utsikten på toppen er fantastisk, og en ser mot Ryfylke, inn mot Stavanger og kan skimte veien mot Mosterøy.

Hvis du ønsker deg en lenger tur kan en fra toppen gå til flere andre turanbefalinger, men vi valgte å gå ned igjen.

 

Jeg har ikke vært på så mange turer på Rennesøy før, kun på Rennesøyhodnene som du kan lese om HER.

Tettstedet en ser er Vikevåg på Rennesøy

 

 

Her på toppen finner en også stein graver fra Jernalderen, alla rundrøyser som er gravtype som ble reservert for viktige personer. Det nevnes ikke hvem som ligger her, men det skal finnes levninger etter en eller flere personer plassert i urner eller ubrente steinkister.

 

Den ene graven:

 

Landskapet på turen:

 

Rennesøy  ble fra 2020 innlemmet i Stavanger Kommune og er ei øy i Boknafjorden.Øya er på 40,7 km2 og inkludderer den lille øya Brimse og har i underkant av 3000 innbyggere.

 

8 kommentarer

Siste innlegg