Fra Bø til Knott – Rennesøy

Den siste tiden har jeg fått utforsket Rennesøy, og lite visste jeg at de har så mange flotte turer. Rennesøy er i dag, fra 2020 innlemmet i Stavanger Kommune og er ei øy i Boknafjorden. Øya huser i underkant av 3000.

Ei i foreningen har lenge snakket om Knott, og jeg har sett noen nydelige bilder. Når hun spurte om vi ville være med, var det umulig å si nei, både på grunn av turen og selskapet.

Turen går fra Bø på Rennesøy, som ligger helt vest på øya. En svinger av mort Sørbø fra veien som fører deg til Mortavika, og kjører frem til Sørbø Grendahus hvor du kan parkere. I sensong kan en kjøre helt opp til tunet på den siste gården hvor det er laget til en parkeringsplass for turgåere.

Vi gikk først til  Knott som har en fantastisk utsikt, en liten avstikker til Hesthammeren som ligger sørvestvendt, og tilbake til utgangspunktet. Rundturen tar ikke mer enn halvannet time.

Løypa er merket og en finner lett frem. Når en står med starten kan en velge om en vil følge nedre trase frem til Hesthammeren først, for så å gå opp til Knott, eller som vi gjorde, gå over beitemakene og langs den særpregete brattkanten.

Landskapet er helt fantastisk, og en forstår fort hvorfor øyene kalles “de grønne øyene”, som og kan minne om irsk inspirert. Flott landskap og en utrolig flott utsikt, og en må ikke glemme alle de koselige sauene og lamma som vi passerte.

Utsikten en ser er til Mosterøy og Klosterøy, og en kan skimte Utstein Kloster Hotell, mens selve klosteret ligger skjult bak Ramnafjellet.

 

På toppen av Knott:

 

Her parkerte vi:

 

I starten av løypen, når vi begir oss inn på dyrket mark. En føler en går litt i en drøm, grønt og frodig.

 

 

Den siste knausen er Knott:

 

 

 

 

Når vi har gått ned, siden vi tok rundturen, tar vi  her til venstre for å besøke også Hesthammeren:

 

Hesthammeren ligger sørvendt, og ligger flott til i terrenget. Sjøen er like nedenfor. Her har det vært to huser, hvor det ene lå opp under fjellet inn mot et lite v-formet skar. Huset var 26 meter langt, sju meter bredt og hadde fire rom. Det andre huset lå lenger mot sørøst, og var 24 meter og bare delt i to rom. Til sammen var det her bebygd 350 kvm. En kan skimte åkrene i terrasser oppover og en rekke steingjerder, innhengninger og rydningsrester.

I dette området er det også fire gravlunder, hvor den største har et tverrmål på åtte meter. Det er ikke gjort utgravninger her så en kan ikke datere bosetningen mer enn det. Men det vitner til førkristen tid, kanskje folkevandringstiden omkring 500 e Kr. Hustuftene tyder også på bosetning også i middelalder.

 

 

 

 

Noen stemningsbilder på vei tilbake:

 

 

Og så måtte vi plukke litt Ramsløk, som det sto på et skilt at var lov å ta litt, men at de brukte det til å selge eller produsere ting med:

 

 

Jeg avslutter med et lite sauebilde siden de var så søte, og de var overalt.

 

En absolutt tur jeg vil anbefale, med en grei vanskelighetsgrad, vakker natur og utrolig utsikt.

 

12 kommentarer

Siste innlegg