Østre Havn i Stavanger

Når en er i Stavanger og søker Stavangers historie er det ikke ukjent å ta turen til Gamle Stavanger. Her ligger hvite trehus på rad og rekke i koselige gater, og turister og lokalbefolkningen strømmer til for å få med seg atmosfæren.

Men Stavanger by byr også på andre koselige litt mer gjemte perler som bebyggelsen opp fra Østre Havn mot Nytorget. Her finner du tilsvarende gater og hus, like mye historie og like koselig. Området ligger også kun en kort gåtur fra Stavanger sentrum. En kan også kjøre helt frem til området.

Østre havn i Stavanger er den havnen hvor en kan ta ferja til Tau. Dette er en av mulighetene for deg som skal inn i øyriket Ryfylke, Lysefjorden og for å ikke glemme Prekestolen.

Står du ved ferjeleiet ligger denne bebyggelsen bak Plantasjen som du ser på andre siden av gaten.

Går du litt gatelangs i disse gatene garanterer jeg at du får godfølelsen. Husa er i forskjellige størrelser og ligger tett i tett. Det er mange av husa som er pusset opp, men innimellom ligger det noen perler som både hadde trengt et maling strøk og en kjærlig hånd.

Når jeg går slik og slentrer i slike omgivelser kommer den drømmende siden av meg frem. Tenk å bo her. Hvordan var det? Tross om vi er i et arbeiderstrøk og jeg ser vanlige folk springe ut og inn dørene i arbeidsklær så ser jeg også for meg noen flotte damer i kjoler. Ja slike kjoler du ser på film. Jeg bare elsker disse kjolene.

En annen personlighet som dukker opp er avisbud. En liten gutt med rufset hår. Tralle som han drar etter seg og roper “salgspitch” for å selge mest mulig. Jeg lurer litt på om dette kommer fra at min far bodde i området når han vokste opp og har fortalt om denne jobben han hadde.

Som du forstår blir jeg litt i min egen verden her. Og det med god grunn.

 

 

Helt i enden ser du Østre Havn. Denne havnet har i over 100 år vært base for fjordfarten ut fra Stavanger og vært forbindelsen til by øyene.

 

Se hvor tett husa står. Noen har skjermet tak terrasser med fantastiske utsikter. Ser du på bildene nedover er disse farga benkene plassert flere plasser. Jeg lurer litt på om dette er gjort av Kommunen?

 

 

Gaten opp til høyre fører til Pedersgata og Nytorget. Nytorget var i sin tid et heste torg som avlastet Torget nede på Skagenkaien. Det var også salg av grønnsaker og andre varer. Oppbygningen som du ser i dag sto ferdig i 1923. På dette torget har det også startet demonstrasjonstog, misjonsmøter har blitt holdt så det har vært et livlig torg.  Husene i området anslås å ha blitt oppført 1820-1860.

 

 

Litt forskjellig størrelse

 

Tenk å tatt morgenkaffen her…..

 

Så er du i Stavanger er dette absolutt en plass jeg vil anbefale å besøke. Kanskje før du tar ferjen avgårde til Prekestolen?

 

 

 

 

12 kommentarer

Siste innlegg