Blogging mot mobbing – hvem mobber?

Hei dere.

I november har “Eiheks.blogg.no” kommet med en utfordring til de som ønsker å delta. Fokuset er mobbing, og du kan lese om det HER.

Jeg har tidligere hatt noen innlegg på temaet mobbing som du kan lese HER , HER og HER.

Å mobbe, eller mobbing finnes i alle aldersgrupper og i alle samfunnsklasser. Vi hører stadig om tilfeller fra personer som har blitt mobbet enten det er på skole eller på arbeidsplassen. Så og si alle er enig at mobbing ikke burde forekomme, og at det er en uting. Vi skal være snill og grei, og behandle alle med respekt.

Siden alle vet, og alle er enig burde jo ikke mobbing være et problem. Så hvem mobber da? 

Er det du? Eller er det meg? eller er det den lille “tassen” på 6 år som utestenger klassekameraten, eller er det personen på jobben som overser kollega? Tross handling, er de også enig at en skal ikke mobbe eller utestenge personer, og å mobbe andre er en helt uforståelig handling.

Jeg sier ikke at alle mobber, men tross om at nesten samtlige tar avstand fra mobbing forekommer det jo. Er ikke det litt merkelig?

Hvor skofter det? Og hva er grunnen til at dette skjer tross kunnskapen og meningene vi har om temaet?

Sitter vi litt i “glasshus” og klarer vi ikke  å se våre egne handlinger? 

Grunnen til direkte mobbing eller utestengelse kan komme av så mangt. Det kan være sjalusi, usikkerhet, ønske om makt, frykt, å hevde seg selv eller rett og slett  for å være morsom, for å nevne noen av grunnene.

De fleste grunnene tyder jo på at personen som utfører denne handlingen ikke har det så bra med seg selv. Rett og slett en reaksjon for å beskytte seg. I en slik situasjon  tenker en kanskje ikke på hva konsekvenser det får for den andre parten.

Jeg tror at jo mer informasjon som går ut om temaet, og til mer det fortelles om skadene som kan skje med et menneske som blir utsatt for mobbing, jo mer tanke får vi med handlingene våre. Rett og slett at våre handlinger kan sette dype spor i et annet menneske, kanskje for hele livet. 

Til mer en vet om seg selv og andre på ulike reaksjonsmønstre, jo mer tror jeg at vi kan leve opp til det vi egentlig mener om temaet mobbing. At det skal være null toleranse. 

Da kan vi kanskje få til at alle de som tar avstand fra mobbing, faktisk ikke mobber. 

Men til vi har kommet dit, lurer jeg på – hvem er det som mobber?

#mobbing #motmobbing #familie #bloggingmotmobbing   #kvitteringslistemotmobbing    #stoppmobbing

16 kommentarer
  1. Tror nok det er litt som du sier, at man sitter i glasshus. Og er ikke klar over ALLE mekanismene hvertfall. AT vi gjør ting selv også, selv om det ikke er kanskje SÅ bevisst. Utestenging er nok den verste. Eller at man ikke blir LIKT…ikke direkte dytting og fysiske ting i voksen alder. Men der er det nok mye utestenging. Nei, vi bør bli mer klar over egen atferd, alle som en.

  2. Mange er bevisste om de gjør det, og andre kanskje ikke fult så mye. På barneskolen lærte vi dette med hva er mobbing? Og hva er egentlig bare erting? Og da ble det liksom forsvart på den måten at om det bare skjedde en gang så var det ikke mobbing, men skjedde det hver dag så var det det. Men så er det dette med at du gjør det den ene gangen, så ser kanskje de andre det og gjør akkurat det samme. Er det fortsatt bare erting?
   Så jeg håper det er mer fokus på dette i skolen i dag, der lærere ikke sier ting der elever tenker at nei, det er greit så lenge jeg ikke synes det er mobbing.
   Mange tar opp dette med mobbing enten igjennom foreldre, søsken eller venner. Mange foreldre tenker kanskje ikke over det at barna får med seg utrolig mye, som dette med at de møter noen på butikken så sier de stille for seg selv der barnet hører på at den personen liker de egentlig ikke eller noe slikt, så hører barnet dette, og tenker vel at det er greit å baksnakke folk og slike ting. Om du skjønner hva jeg mener? ;P
   Så ja, det er mange ting der folk kanskje ikke tenker over at dette går kanskje under mobbing. Utestenging av mennesker, eller stygge kommentarer på facebook fordi de selv kanskje ikke tenker på dette som mobbing.

  3. Søtmonsen :)): tror nok at det er litt forskjell på skoler osv. Men som jeg nevner i innlegget så er det noe som gnager hos mobberne som regel. Så ha litt fokus på det også… selvfølelsen går jo det på det store og hele. Har en det bra, er tilfreds så har en som regel ikke behov for å rakke ned på andre…

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg