Fargerikt I Stavanger

Her i uken så var jeg en tur til byen min. Hvis du tippet Stavanger så har du rett i det. Var litt hit og dit, og hadde en herlig tur i grunnen. Jeg knipser jo litt bilder og når jeg kom hjem så kikket jeg gjennom. Den ene fargeklatten etter den dukket opp. Så da tenker jeg at jeg deler bildene med dere.

Bildene gjør meg så glad på en måte, og det er jo det vi trenger nå. Ikke sant?

 

 

På Nytorget i Stavanger har de dekorert noen hus slik. Det er ikke Graffitti men mer folie tror jeg de har lagt på husene. Men det ga et litt spesielt uttrykk. Dette er et inaktiv fra Kommunen for å pynte på husa som er i Kommunens eie som frem i tid skal bli rehabilitert da de er temmelig forfalne. Denne utsmykkingen ble gjort i mai i år.

Nytorget var i sin tid et heste torg som avlastet Torget nede på Skagenkaien. Det var også salg av grønnsaker og andre varer. Oppbygningen som du ser i dag sto ferdig i 1923. På dette torget har det også startet demonstrasjonstog, misjonsmøter har blitt holdt så det har vært et livlig torg.  Husene i området anslås å ha blitt oppført 1820-1860.

 

Denne finner du i Skagen i Stavanger. I denne gaten finner du flere av byens eldste bygg og flere butikker, utesteder og kontorer, noe som gjør det til en livlig gate.

Skagen 18 er på andre siden av gaten for denne veggen er en av Stavangers eldste og mest kjente bygg.

 

Fargegaten som er blitt en av Stavangers mest livlige gater. Tross tiden vi er inne i er det litt liv.

Historien om Fargegaten, og hvordan den ble til i 2005:

Bare 21 år gammel kom Tom Kjørsvik ene og alene til Stavanger for å starte sin egen frisørsalong, som  vi i dag kjenner som Bob Stylister.

Lokalene fant den unge gründeren i den anonyme gaten Øvre Holmegaten. En gate med hvitmalte hus og grå  asfalt.

Stedet som er så sentrumsnært, var likevel tilsynelatende dødt. Valget av beliggenhet var bevisst, for den unge frisøren ønsket at kundene skulle oppsøke han, i stedet for at det ble en drop-in frisør.

Gaten som han egentlig ville være i fantes ikke, dermed har han laget den i følge ham selv.

Han ønsket et mer koselig miljø i gaten sin, og dermed begynte en ide å vokse. Ideen var at husa i gaten burde males i sterke farger, slik at folk ville komme.

Ideen fikk han allerede i år 2000, men det tok altså 5 år før gaten ble begynnelsen på hva Fargegaten er i dag. En annerkjent bildekunstner ble leid inn for å sette sammen fargene i en logisk rytme – og første helgen i 2005 åpnet den nye gaten.

 

En koselig sykkel vi passerte i Fargegaten:

 

Et bilde fra vinduet til Kjersti Dahl som har galleri her. Jeg hadde et innlegg om åpningen av galleriet som du kan lese HER:

Galleriet ligger i Fargegaten.

 

Geoparken i Stavanger.

Geoparken blir betegnet som en bypark, og en  lekeplass. Den er bygd opp med elementer fra oljeindustrien og designet som et fotavtrykk av formasjonen på Troll-feltet i Nordsjøen. Overflater og installasjoner er bygget av resirkulerte og omformede elementer fra industrien. De er hentet fra nedlagte oljefelt, offshorebaser, utstyrleverandører og skrap plasser.

 

Som en avslutning på runden vår ble også Vågen i Stavanger lagt i farger. Var det ikke flott?

6 kommentarer

Siste innlegg